Чистотата на въздуха трябва да приоритет на всеки наш политик и гражданин

България вече е осъдена за мръсния въздух от съда на ЕС и трябва да докаже, че е намалила наполовина замърсяването

Въпреки че министърът на околната среда и водите Нено Димов определи чистотата на въздуха за свой основен приоритет, Изпълнителната агенция по околна среда продължава да оспорва решението на Административния съд – София, което я задължи да предостави почасови данни за замърсяването на въздуха в последните 4 г.

Преди броени дни съда постанови, че отказът да се предостави информация за замърсяването по часове е неоснователен заради голямото обществено значение.

Почасовите данни позволяват на гражданите да следят подробно състоянието на въздуха и по този начин да взимат превантивни мерки като например да не пускат в определени часове със силно замърсяване децата си навън, както и да ограничат всички дейности, които водят до влошаване на качеството на въздуха.

Успоредно с това местните власти ще могат своевременно да вземат решения, които да намалят замърсяването и върнат отново чистотата на въздуха в норми.

За съжаление България вече е осъдена за мръсния въздух от съда на ЕС и трябва да докаже, че е намалила наполовина замърсяването, а това може да стане само като се наблюдават почасовите стойности и се вземат съответните мерки.

Чистотата на въздуха е свързана със здравето на хората и за това би трябвало да бъде приоритет на всеки български политик и гражданин.

Именно затова призовавам ръководството на Изпълнителната агенция по околна среда и лично министъра на околната среда и водите Нено Димов да се съобразят с решението на Административния съд в София и да предоставят почасовите данни за замърсяването на въздуха както за последните четири години, така и ежедневно оттук нататък.

инж. Симеон Славчев

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *