Трябва незабавно да се предприемат мерки за въздуха в София

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

В забързаното си ежедневие едва ли обръщаме внимание на дребните детайли в града – на дупките по улиците, на задръстванията, на ремонтите на ремонтите и т.н. Днес обаче обстановката в София вече не може да се игнорира, тя е видима и осезаема за всеки столичанин, дръзнал да излезе от дома си и да мине по улиците на града. А навън има мъгла…мъгла, която задържа замърсяването, което се вдига от автомобили, автобуси и камиони, от ТЕЦ-ове и от печките на твърдо гориво, които ползват голяма част от гражданите на столицата.

Получих сигнали и оплаквания за качеството на въздуха и в центъра, и в крайните квартали. За него носят отговорност управляващите Столична община, които не само не са си свършили работата, но са и на светлинни години от реалността в нашия град. Но нека говорим с факти.

Днес данни, публикувани от медиите сочат, че замърсяването на въздуха в София е 12 пъти над нормата, докато от Столична община очакваха да е не повече от 2 пъти. За тях явно е изненада, че в столицата днес се диша трудно.

Според доклада на Европейската сметна палата от септември т.г., за качеството на въздуха в София няма напредък от 2009 г. насам. Освен това от Палатата отбелязат и липсата на адекватен план за  борба с проблема.

Какво се случва реално? България е на челно място по смъртност заради замърсяването на въздуха. Според данни на специалисти белодробните заболявания са основна причина боледуване с фатален край у нас. В страната ни има близо милион души, които страдат директно от мръсния въздух, 150 хиляди от тях са деца.

Призовавам да се предприемат незабавни мерки за качеството на атмосферния въздух в София! Въпросът е жизнено важен, става дума за здравето на хората и няма повече време за отлагане и политически игри.

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.