ПП МИР искат сезиране на Конституционния съд за назначаването на Иван Гешев

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Позицията на ПП МИР за избора на Иван Гешев за главен прокурор на България остава непроменена.

От ПП МИР призовават президента Румен Радев да се позове на всички свои конституционни правомощия и да сезира Конституционни съд за избора на Иван Гешев.

Политическа партия МИР беше първата партия, която се противопостави на избора на Гешев като го сравни с този на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

„Повторното избиране на Гешев за поста на главен прокурор е крачка назад в правосъдната система в България и обрича страната ни на още 7 години задкулисни игри в полза на статуквото” категоричен е председателя на ПП МИР Симеон Славчев. Той подчерта, че това е явен натиск към президента да приеме една неприемлива за обществото кандидатура за главен прокурор.

Пред президента остава възможността, макар и с риск да бъде атакуван от всички фронтове, да изпълни правомощието си по чл. 154, ал. 1 от Конституцията и да инициира изменение и допълнение на Конституцията във връзка с устройството и функциите на прокуратурата.

На практика по този начин, президента няма да подпише указа за назначаването на Гешев, докато Народното събрание не разгледа предложенията му.

От МИР са категорични, че трябва да се предизвика политически разговор за недовършената съдебна реформа и ролята на прокуратурата.

„Моментът да бъдем държавници настъпи, и всеки, който държи инструментите да промени статуквото и системата трябва да действа сега!” категорични са от ПП МИР.

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.