Позиция на ПГ 5 за нощния транспорт

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Представителите на „Политическа група 5” Светослав Витков, Симеон Славчев, Иван Велков и Венци Мицов се обявяват против спирането на нощния транспорт в София

Ето и тяхната позиция:

Обявяваме се категорично против идеята нощният транспорт на града ни да бъде спрян. Нещо повече, предлагаме да се разширява обхвата на нощния транспорт.

Припомняме, че една от целите и приоритетите на Групата от началото на мандата е именно пускането на нощен транспорт в София. От ПГ5 работихме активно в Общинския съвет по темата с налагането на идеята и няма да позволим сега, след като той вече е факт, нощният транспорт да бъде спиран или да се превръща в разменна монета между управляващите и транспортните синдикати. Не нощният транспорт е проблемът, а сегашният модел на управление на транспорта и транспортните дружества в София.

Във всяка европейска столица има нощен транспорт и той се ползва активно както от гражданите, така и от гостите на града. Ако София иска да бъде истинска европейска столица трябва да продължи да налага и разширява нощния транспорт.

Градският транспорт има и социална функция и е тотално погрешно да се търси само печалба от него. Транспортът трябва да бъде в полза и услуга на столичани, а не да печели на техен гръб.

Припомняме, че още преди време се обявихме против вдигането на цената на билета за градския транспорт на 1,60 лв. Тогава управляващите Столична община твърдяха, че чрез вдигането на цената на единичния билет ще стимулира хората да използват месечни карти, но реално стимулираха гражданите да се качат в личните си автомобили, защото им е по-изгодно да отидат до работното си място с колата, отколкото с градския транспорт. Всичко това доведе до още по-сериозно замърсяване въздуха на София.