Докога, уважаеми управляващи, ще лъжете младежите на София?

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Около 25 скейтъри излязоха днес на протест в София пред НДК заради наложеното им ограничение да карат своите скейтбордове в района.
Младежите се оплакаха, че полицаите ги гонят и глобяват за карането на скейтборд.
Припомням, че новата Наредба за обществен ред и сигурност, която предизвика остри реакции в обществото, бе гласувана и приета в Столичния общински съвет с мнозинството на ГЕРБ, на така наречените реформатори, патриоти и БСП. В нормативния документ е записано, че се забраняват каскади с бордове, ролери, велосипеди и др., за да не се руши имуществото на общината, както и заради безопасността на участниците.
Още по време на гласуването „Политическа група 5“ в Столичния общински съвет предупреди, че тези текстове в Наредбата не са „изчистени” и ще доведат до напрежение и то напълно основателно. Тогава предложихме, преди да се правят промени в Наредбата, да се осигурят места в София, където младежите да имат възможност да практикуват свободно своето хоби. Разбира се, за пореден път, нашето предложение не беше прието …
Наглостта на представителите на управляващото в София мнозинството стигна дори до там, че двулично се срещна с представители на протестиращите младежи и също така двулично им обещаха и съответно ги излъгаха, че няма да има проблеми след приемането на наредбата.
Но проблем има, и въпреки твърденията на Столична община, че карането на скейтборд в София не е забранено, само за месец полицията е съставила два акта за „нарушение” и дори днес полицаи глобяваха младежи за каране на скейтборд в района на НДК.
В най-кратки срокове, аз и колегите ми от „Политическа група 5“, ще внесем предложение спорните текстове от наредбата да отпаднат незабавно, докато не се намери и уреди пространство в София, където младежите спокойно да практикуват любимото си занимание и да извършват безопасно каскади със своите скейтборди, ролери и велосипеди.