23 юни е Международен ден SOS детски селища

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

На 23 юни се отбелязва Международния ден на SOS Kinderdorf – детски селища.

Денят се чества от 2004 година, по повод годишнина от рождението на Херман Гмайнер /1919-1986/, австрийски социален педагог, създател на проекта „SOS детски селища“ за изоставени деца и сираци през 1949година.

Въз основа на концепцията на SOS – детски селища, организацията действа като пионер на семейния подход в дългосрочната грижа за осиротели и изоставени деца. Тази концепция се основава на четири принципа, първият от които е майка – всяко дете има грижещ се за него родител. SOS майката изгражда близка връзка с поверените й деца и им дава сигурността, любовта и стабилността, от които се нуждаят.

Вторият принцип е братя и сестри, като така се създават семейни връзки по естествен път.

Третият принцип е къщата – всяко семейство създава свой собствен дом. Къщата е домът на семейството, със собствена атмосфера, ритъм и традиция.

Последният принцип е селище: SOS семейството е част от общността. SOS семействата живеят заедно, като формират подкрепяща селищна среда, в която децата се радват на щастливо детство. Семействата споделят опит и си помагат взаимно. Освен това, те живеят като неразделна част от местната общност и дават своя принос за нейното развитие. Чрез неговото семейство, селище и общност, всяко дете се научава да има активна роля в обществото.

SOS детски селища има изградени в 133 страни по света.