Честваме 30 години от падането на Берлинската стена

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Днес се навършват 30 години от падането на Берлинската стена, която стана символ на Студената война и разделението на Европа.

Стената е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да разделя комунистически Източен Берлин от Западен Берлин и първоначално е под формата на бодлива тел преди да се превърне в укрепена стена, висока над 3 метра. Хората, живеещи в комунистическа ГДР, се събуждат на 13-и август, за да открият, че са разделени от приятели, роднини и колеги на запад.

Завършената стена се състои от 106-километрова част от бетон, още 66 км. бодлива тел и над 300 наблюдателни кули.

Берлинската стена служи за граница между Западен Берлин и Германската демократична република от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г., отделяща западната от източната част на град Берлин и останалата част от територията на ГДР.

При опит да преминат стената загиват над 245 граждани на ГДР, бягащи на запад.

На 9 ноември 1989 г. министър-председателят на ГДР (Източна Германия) Гюнтер Шабовски в публична реч обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република.

Падането на Берлинската стена преди 30 години показа и доказва на света, че мечтите на свободните хора могат да се сбъднат и нищо не може да ги спре и застане пред тях.

30 години след падането на Берлинската стена остава само едно – българите да разберем, че само когато се обединим ще успеем да разрушим българската стена (мутрите и олигарсите, завладяли цялата държава) и ще освободим България и реализираме мечтите си!!!

Да действаме!!!

Един за всички, всички за един!!!

Симеон Славчев

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.