Честваме 30 години от падането на Берлинската стена

Днес се навършват 30 години от падането на Берлинската стена, която стана символ на Студената война и разделението на Европа.

Стената е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да разделя комунистически Източен Берлин от Западен Берлин и първоначално е под формата на бодлива тел преди да се превърне в укрепена стена, висока над 3 метра. Хората, живеещи в комунистическа ГДР, се събуждат на 13-и август, за да открият, че са разделени от приятели, роднини и колеги на запад.

Завършената стена се състои от 106-километрова част от бетон, още 66 км. бодлива тел и над 300 наблюдателни кули.

Берлинската стена служи за граница между Западен Берлин и Германската демократична република от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г., отделяща западната от източната част на град Берлин и останалата част от територията на ГДР.

При опит да преминат стената загиват над 245 граждани на ГДР, бягащи на запад.

На 9 ноември 1989 г. министър-председателят на ГДР (Източна Германия) Гюнтер Шабовски в публична реч обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република.

Падането на Берлинската стена преди 30 години показа и доказва на света, че мечтите на свободните хора могат да се сбъднат и нищо не може да ги спре и застане пред тях.

30 години след падането на Берлинската стена остава само едно – българите да разберем, че само когато се обединим ще успеем да разрушим българската стена (мутрите и олигарсите, завладяли цялата държава) и ще освободим България и реализираме мечтите си!!!

Да действаме!!!

Един за всички, всички за един!!!

Симеон Славчев