Църквата почита св. Симеон Стълпник

На 1 септември Българската православна църква почита св. Симеон Стълпник и отбелязва Симеоновден. На тази дата се полага началото на църковната Нова година.

Св. Симеон Стълпник е бил монах, но е избрал отшелничеството. За да не се възгордява и да се отдаде на Бог, той решава да си изгради стълп – кула и там, на върха й да живее, та посетителите да не го смущават, да не слуша похвалите им, да остане завинаги в смирението си. Събрал камъни и от тях изградил стълп и върху него тясна килия. Но въпреки желанието му да е отшелник, на мястото прииждали гъсти тълпи поклонници, викали към него, искали да го видят. Той издигал все по-високи стълбове, а последният бил висок 40 лакти с каменна стена около него. Върху тия стълбове Св. Симеон се молел непрестанно, най-често изправен, с поглед устремен към безкрайните небеса.

Честита и благословена Нова Църковна година! Нека всички ние да вземем пример от Св. Симеон Стълпник, да сме скромни, смирени, да не се възгордяваме и да вярвaме и да се молим ежедневно за целия български народ и за благоденствието на нашата Родина!

Честит празник и на всички именници! За много и благословени години!

Симеон Славчев

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *