Симеон Славчев: Трябва да има целогодишен делничен транспорт до Витоша и Драгалевския манастир

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Всяка събота и неделя и празничен ден до 27-ми октомври тази година ще върви нова автобусна линия – 166. Началната спирка е Зоопарка, а рейсът върви по маршрута на автобусна линия № 93 до спирка “Разклона за лифт Драгалевци”. След това продължава по маршрута на автобусна линия № 66 до отклонението за лифт “Витошко лале” и по отклонението до площадката пред лифтовата станция двупосочно. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки по маршрута.

В тази връзка председателят на ПП МИР и съпредседател на „Политическа група 5“ в Столичния общински съвет инж.Симеон Славчев предлага постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет да вземе решение за целогодишен транспорт в делничните и празничните дни до Природен парк Витоша и Драгалевския манастир. Той настоява за преработка на разписанието на линия 63 в делник за зимно разписание да се уеднакви интервала на движение в час пик сутрин и следобед, както и да се уеднакви интервала между 9.00 и 16.30ч., като се запази общият брой километри, а броят ангажирани водачи се променя от 7 на 6 човека. Общинският съветник иска и интервалът на движение от и до Златните Мостове да бъде 120 мин. в часовия пояс 9.00- 16.00ч., като така ще се намалят разходите на транспортния оператор и ще се увеличи приходът на общината. „С промените, които предлагам ще се осигури ежедневен достъп до планината, зимните спортни съоръжения и целогодишно и ежедневно работещите обекти на Витоша за всички граждани в пенсионна възраст и работещи, които почиват в делнични дни както и туристи и гости на София“, отбеляза председателят на ПП МИР. 

Друга идея на инж. Симеон Славчев е да се коригира разписанието на автобус 93 в делник, зимноразписание от 2 на 1 коли, като по този начин 365 дни в годината линията със социална функция ще работи по едно и също разписание, също както функционира такова за линия 123. Спестените 155 километра са достатъчни за пускането на линия 66 от 8.00 до 16.30ч. с 4 курса и интервал 130 мин. „С промяната се запазват километрите, но дружеството ангажира един вместо двама водачи и съответно се намаляват разходите и се увеличават приходите на общината от билети. Осигурява се и достъп до Драгалевския манастир, до който няма делничен транспорт“, заяви още общинският съветник и посочи, че предложенията идват по сигнали на граждани, свързани с транспорта до Витоша и Драгалевския манастир. „С предлаганите от мен промени в разписанието не само, че няма да се натовари автотранспорта с допълнителни разходи, но ще се оптимизира и дори ще има допълнителни приходи“, беше категоричен инж.Славчев.