Симеон Славчев, ПП МИР: Днес гражданското общество в България победи властта

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

ПП МИР свика извънредна пресконференция по повод решението на Министерски съвет да спази закона и да стартира процедура за незабавното прилагане на машинно гласуване в България. На 1 февруари ПП МИР започна безсрочен мирен протест с искане министър- председателят Бойко Борисов и целият Министерски съвет да спазят закона и незабавно да въведат машинното гласуване, така както е записано в Изборния кодекс. Пресконференцията откри говорителя на ПП МИР Георги Славчев, който благодари на всички българи, които подкрепиха МИРния протест на партията и въвеждането на машиннито гласуване. Според него, това, освен безспорна политическа победа за партия МИР, е и победа на всички български граждани. Пред медиите, които се събраха пред Министерски съвет, председателят на ПП МИР Симеон Славчев подчерта, че днешният ден е и най-добрият ден за българската демокрация, тъй като единствено през машинното гласуване може да се проведат честни избори в страната. Той каза, че днес българското гражданско общество е победило властта и най-накрая сме извоювали правото си свободно и честно да гласуваме. Това е победа на справедливостта, каза още Симеон Славчев. „Благодаря на Министър председателя Бойко Борисов, че най-накрая намери смелост да спази Закона, защото машинното гласуване е прието в Избирателния кодекс и не беше необходим натиск от наша страна, за да спази той закона“, заяви той.

ПП МИР предлага да се сформира граждански и експертен съвет, който да подготви технологично въвеждането на машинното гласуване, контрола и мониторинга върху целия процес от техническите изисквания за провеждането на обществената поръчка до провеждането на самото машинно гласуване. В експертния съвет трябва да влязат специалисти и представители на академичните среди“, каза лидерът на ПП МИР Симеон Славчев. Той подчерта, че в нарочно отвореното писмо ПП МИР е поканил премиера и министрите му да посетят импровизирания обучителен център за машинно гласуване на ПП МИР, но макар разстоянието да е само 15 крачки от входа на Министерски съвет, никой от представителите на властта не се е осмелил да гласува машинно.

„На днешното заседание на Министерски съвет се чуха твърдения, че машинното гласуване ще е трудно, ще е скъпо, ще има проблем с преференциите, че не знаят колко е подходящо за местните избори и прочие, но нито един от представителите на управлението не дойде да види как точно става. Хиляди хора минаха през шатрата на случаен принцип и нямаше човек, който да каже че е сложно, че е трудно или че има проблем. Всички думи казани днес от Бойко Борисов и Томислав Дончев, доказват, че управляващите нямат никакво понятие какво представлява машинното гласуване“, каза още Симеон Славчев.

От ПП МИР са категорични, че няма да спират с действията си дотук, а ще следят изкъсо всяко предстоящо действие от страна на правителството. „Многократно лично министър-председателят Бойко Борисов е доказвал, че говори едно, а прави друго, но ПП МИР няма да му позволи този път да се подиграе с българския народ и да се извърти на 180 градуса“, каза още председателят на най-младата българска партия МИР, която днес постигна своя първи, но изключително голям политически успех. „Няма да си позволим еуфорията от днешната политическа и гражданска победа, да отклони вниманието ни от крайната цел – всички избори в България да се привеждат чрез машинно гласуване“, беше категоричен Симеон Славчев.

На въпрос какво би направила ПП МИР, ако Борисов се отметне от днешното си решение и реши за пореден път за отложи машинното гласуване маскирайки го зад поредна промяна в Изборния кодекс, Симеон Славчев беше категоричен, че ако Министерски съвет предприеме различни действия от тези, които гласуваха днес, недоволството на всички, които подкрепят въвеждането на машинното гласуване ще изпълни площада и тогава изходът на правителството ще е единствено да подаде оставка.

Утре в 10:00 в БТА ПП МИР съвместно с партии, организации и граждански движения организира дискусия „Бъдещето на машинното гласуване”, като срещата е отворена освен за журналисти и за всички, които имат интерес по темата. По време на конференцията ще бъде показано как се гласува машинно.

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.