Симеон Славчев: Слагаме край на силовите решения на ГЕРБ в СОС

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

„Слагаме край на вземането на силовите решения без политически и обществен консенсус, които станаха запазената марка на управлението на ГЕРБ в София. Стратегическите решения за развитието на София трябва да се вземат с квалифицирано мнозинство, а не с обикновено”. Това заяви председателят на ПП МИР и съпредседател на „Политическа група 5” в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев. Той, заедно с колегите си общински съветници от най-активната и атрактивна група в СОС Венцислав Мицов, Иван Велков и Светослав Витков, внесоха доклад в общинския съвет за изменение на Правилника за организация на дейността на СОС.

През този мандат на Столичния общински съвет бяха взети много важни за развитието на София решения, които не получиха желания политически консенсус. Именно този консенсус е гарант, че стратегическите решения, които взима общинския съвет са правилни и в интерес на гражданите, се казва в доклада на общинските съветници от „Политическа група 5”.

„Десетки са примерите за това как изключително важни за София и всички нейни жители решения се взимат на ръба на обикновеното мнозинство. Това не е нито добър сигнал за гражданите, които са избрали общинските съветници, за да решават проблемите на общината и на всеки един район на столицата, нито може да бъде добър пример за правилно стратегическо управленско решение”, се казва още в доклада. Общинските съветници от „Политическа група 5” дават пример с изключително важното решение за завода за изгаряне на отпадъци в центъра на София, с което се даде и съгласие за получаване на банков кредит от ЕИБ в размер на 67 млн. евро. „Това толкова важно стратегическо за София и софиянци решение беше взето с 36 гласа „за“, 16 „против“ и 6 „въздържал се“ от общо 58 гласували общински съветници”, коментира инж. Славчев. Той припомни, че консенсус по темата не е бил постигнат нито в общинския съвет, нито сред обществеността, но въпреки това, ГЕРБ са наложили силово това решение, без да се съобразят с мнението на голяма част от столичани, още повече, че завода за изгаряне ще замърсява допълнително София и ще доведе до сериозни здравни последици.

Във връзка с необходимостта от политически и обществен консенсус при взимането на важни стратегически решения за София, от „Политическа група 5” предлагат изменение и допълнение на правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет. А именно всички решения, свързани с разпореждане на сделки и суми в размер на минимум 1 % от бюджета на Столична община да се взимат не с обикновено, а с квалифицирано мнозинство от Столичния общински съвет и всички постоянни комисии към него. „Надявам се, че в края на мандата, в който ГЕРБ управляват за последно София, няма да бламират за пореден път едно разумно предложение на опозицията, както го направиха с десетки наши предложения по време на мандата”, каза още инж. Симеон Славчев.

 

 

 

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.