Симеон Славчев пред БНР: Ако СОС отхвърли референдума, ще действаме чрез съда или подписка от граждани

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

“Политическа група 5” и всички общински съветници, които се подписахме под искането за първия местен референдум в София, настояваме на първо време хората да бъдат информирани за това, което предстои след изграждането на тази инсталация. Това коментира общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5” Симеон Славчев пред БНР по повод предложението за референдум за завода за изгаряне на отпадъци. Това ще е инсталация, която ще работи в следващите трийсет години и има значение с какъв тип технология е създадена и какво ще донесе за всеки един столичанин. Т.е. това е стратегическо решение, което засяга и здравето на хората в столицата, затова искаме и прякото участие на гражданите в това решение, отбеляза Славчев. Важна е ефективността на целия процес – това са неща, които са дълбоко експертни. Ние просто искаме при провеждането на местен референдум да има една информационна кампания и хората да бъдат запознати с този тип инсталации, защото това е инсталация от средата на миналия век, каза общинският съветник.

Беше взето решение от Столичния общински съвет да се вземе заем от 67 млн.евро, което е съфинансиране на проекта, т.е. около 50-60% е гаранта от Европейската комисия. Между другото, Европейската комисия не поставя условия под каква технология да бъде изградена самата инсталация, това е въпрос на решение и тук, ние от „Политическа група 5”, предлагаме точно това. Имаме достатъчно експерти в България, учени, преподаватели, да се сформира една работна група, която да анализира абсолютно всички алтернативи и варианти и на тази база Общинският съвет да вземе решение по коя технология да се реализира за оползотворяването на отпадъка. Ние спорим, че самият процес по изгаряне замърсява, защото от всеки процес по изгаряне излизат вредни вещества в околната среда и на второ място, ефективността – изгарянето не е с най-високото КПД, обясни Славчев.

Ако референдумът не се приеме в СОС, ще обжалваме това решение първо в съда и на второ място обмисляме вариант за събиране на подписка, тъй като в момента сме използвали като общински съветници да внесем по Закона за прякото участие на гражданите в местното самоуправление. Чрез подписка от гражданите, референдумът ще стане задължителен.

Чуйте аудио на БНР тук: http://bnr.bg/sofia/post/101040976/simeon-slavchev?fbclid=IwAR2TS3jMEgmhgYGAhjAh6Xhw2UJ5NxzNUbhKuywgOofKphzqPqSikLUe72c

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.