Симеон Славчев: Проблемът е, че цялостната концепция за отпадъците на София е тотално сбъркана

Цялостната концепция за отпадъците в София е тотално сбъркана. Това посочи общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5” Симеон Славчев по време на брифинга на ПГ5 днес. Примерът, който от ГЕРБ и всички, които поддържат тази инсталация дават с Виена, не е адекватен. Двата града имат различни географски характеристики, виенската инсталация е строена през 1969 г. и преработва суров битов отпадък, а при нас планират да се преработва RDF горивото, посочи Славчев. Той заяви, че трябва да се разгледат всички възможности и алтернативи, както и да се направи един независим експертен анализ, защото този проект е отпреди 10 години, а от тогава технологиите много са напреднали. Държим на независим анализ, защото се оказа, че датската компания, която са избрали от Столична община за такъв анализ, на която са платили 2 млн.евро за проучване на възможностите за преработка на отпадъка в София, няма нито един свой доклад в света въобще, в който да е дала предложение, различно от това да се изгаря отпадък, обяви общинскит съветник. Питаха ни откъде се намират независими експерти. Имаме достатъчно български учени и в БАН, пък и във всеки български университет,  има огромен български потенциал, тези хора да бъдат събрани в една работна група и да дадат всички възможни варианти и алтернативи.

Заводът за изгаряне на отпадъци  е планиран да работи в следващите 30 години. Това е много сериозен срок и всеки гражданин на столицата трябва да е запознат с това какво представлява инсталацията и какви ще са последиците от използването ѝ, беше категоричен Славчев. Работим за това гражданите да могат пряко да участват във взимането на това решение за столицата.

Според ГЕРБ предложението ни за референдум за завода за отпадъци е незаконосъобразно, но ние ще предприемем всички законови действия, за да се случи първият местен референдум в София, каза съредседателят на ПГ5.

Г-жа Фандъкова каза, че носи отговорността за инсталацията. Г-жо Фандъкова, не е ясно дали  утре ще бъдете кмет на София, не се знае и след 30 години какво ще се случи, така че тук и сега се взимат важните решения, които ще имат голямо значение за всеки един столичанин, обяви Славчев.

Вижте пълно видео от брифинга тук: http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_dx6ccw4a?fbclid=IwAR1IPWx5ZGg0-y10GBH-oQBUTeU5x7WMTjZOqOgrDSbVR9QjeMzyaQKHUM4

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *