Симеон Славчев: Николай Нанков носи пълната отговорност за случващото се във ВиК сектора

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

„Арестът на само един министър, обвинен за водната криза в страната, не е достатъчен. Виновни са всички по веригата и прокуратурата трябва да го докаже”

Това заяви днес председателят на ПП МИР инж. Симеон Славчев в предаването „12+3” на БНР – Хоризонт.

Славчев даде информация за съдържанието на писмото, което е изпратил от името на ПП МИР до заместник министъра на регионалното министерство Николай Нанков, в което изисква информация и отговори за това къде са „потънали” 32 млн.лв. предназначени за ремонт на язовир „Студена”.

От партията искат отговори на въпросите къде и как са изхарчени парите, които министерството е отделило съгласно заемното споразумение между МРРБ и Световната банка по отделните дейности: полагането на геомембраната на стената на яз. Студена, укрепването на водовземната кула със стоманен кожух, ремонта на пречиствателната станция за питейни води  и ремонта на отвеждащите водопроводи от язовира, както и какви европейски средства в лева или евро са предвидени в Регионалните прединвестиционни проучвания (РПИП) за „ВиК“ Перник само за водоснабдителната система – водопроводи и пречистване на питейната вода, като част от общата сума.

Според Славчев, сега е моментът да се докаже какво всъщност е свършено по ремонта на язовирната стена, тъй като вода няма и всичко е видимо.

От ПП МИР се интересуват също и за размера на хонорарите давани на служители на дирекция „Водоснабдяване и канализация“ към МРРБ, които в работно време са извършвали дейност, която им е по длъжностна характеристика, но за която са получавали допълнителни средства по сключени граждански договори.

Според Славчев сред най-важните отговори, които зам.министър Нанков дължи на обществото е защо е демонтиран водомера на язовир „Студена” и кой и защо е премахнал и дал на скрап тръбите на язовир „Пчелина”, чийто воден обем е предназначен основно за промишлено ползване.

„Държавата е на автопилот и всяка крачка, която управляващите предприемат е крачка назад” коментира Славчев и добави, че мерките, които се предприемат и прокламираната шумно Мега структура,която правителството иска да създаде за управление на ВиК структурата на страната е лош опит да се заглуши публичното недоволство.

„Ако правителството разполага с 1 млрд. лв., които иска да похарчи за създаването на мега държавно Вик, то вместо да създава нова администрация да ги даде за подобряването на водната инфраструктура на Перник, Хасково и на всички други места, където това е нужно” заяви Славчев и добави, че проблемът на цялото управление е, че не се ползва експертиза в решенията на проблемите с водата в България.

Цялото интервю може да чуете ТУК

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.