ПП МИР иска връщане на Закона за управление на кризи и Министерство на бедствията

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Политическа партия МИР настоява за връщането на Закона за управление на кризи от 2003 г., както и да се промени структурата на Министерски съвет и да се създаде ново Министерство на бедствията, авариите и управлението при кризи. Това се казва в позиция на партията от днес. Причината е липсата на организация и координация между институциите, обща безотговорност и липсата на превантивни мерки, което доведе България до три национални кризи – тази с водата, замърсяването на въздуха и водите и липсата на адекватни мерки за наближаващата епидемия от коронавирус.

От ПП МИР предлагат и конкретни мерки заради потенциалната опасност за здравето на гражданите: „Във връзка с опасността от епидемия на коронавирус, настояваме спешно да бъдат предприети действия за строг контрол на границите, пристигащите туристи и български граждани от рискови страни да бъдат следени с термокамери, да има готовност за приемане на рискови групи от съответни болнични заведения, които са подготвени за това. Настояваме да се осигури организация между институциите така, че да има пълна защита и сигурност за българските граждани.”

В позицията си ПП МИР припомнят, че до спирането на закона през 2008 г. в държавата е имало много стройна организация за превенция на тежки ситуации. Дават пример с кризата с птичия грип в Китай, когато с превантивна цел е внесен доклад в Междуведомствената комисия на Министерството на бедствията и авариите. Веднага е създаден кризисен щаб с представители на Министерство на здраеопазването, вътрешно министерство, Червения кръст и др. Провела се е организирана и координирана евакуация на български граждани в страната, както и на служители от посолството. Във ВМА е било подготвено специално отделение за карантина, където са били настанявани евакуираните. Всичко се е случвало с точност и координация, а не хаотично, както е в момента, отбелязват от МИР.

От ПП МИР настояват също така правителството да изготви конкретен план за действие, който да бъде публично оповестен и да влезе незабавно в сила, в случай, че коронавируса засегне страната или някой български гражданин. От най-младата българска партия МИР настояват за сериозно и отговорно отношение както на министър-председателя, така и на целия Министерски съвет, Народното събрание и всички български институции, защото управлението при кризи е част от националната сигурност на България.

 

ПОЗИЦИЯ НА ПП МИР

В момента в България има три основни кризисни ситуации, с които държавата трябва да се справи. Това са водната криза, потенциалната криза с коронавируса, и кризата със замърсяването на въздуха и водите.

През 2003 г. имаше действащ Закон за управление при кризи и Министерство на бедствията, авариите и катастрофите, които регламентираха не само действията на институциите при кризи, но и извършваха превантивните мерки, които се прилагат в различни ситуации. На разположение бяха най-добрите експерти в областта, представители на съответни институции на ниво зам.-министър, както и специални експертни съвети, които бяха в постоянна координация. Във всяко учреждение имаше експерти, които ако възникне кризисна ситуация трябва да изготвят експертни становища да ги предоставят на съответните зам.-министри, както и да дават предложения за превантивни дейности, а не да се действа постфактум. Законът регламентираше не само координацията в държавата, а и в общинската администрация, включително и в големите частни предприятия, като акцентът беше не само върху борбата с кризите, но най-вече върху превенцията. Беше регламентирано, че при криза, целият този механизъм сработва, като при по-опасни ситуации, министърът на вътрешните работи изготвя съответно проекторешение на Министерски съвет за справяне с кризата, което веднага се вкарва в действие.

В момента на кризата с птичия грип в Китай, цялата система против кризи сработи. С превантивна цел беше внесен доклад в Междуведомствената комисия на Министерството на бедствията и авариите. Веднага се създаде кризисен щаб с представители на Министерство на здравеопазването, вътрешно министерство, Червения кръст и др. Проведе се организирана и координирана евакуация на български граждани в страната, както и на служители от посолството. Във ВМА беше подготвено специално отделение за карантина, където бяха настанявани евакуираните. Всичко се случваше с точност и координация, а не хаотично, както е в момента.

За огромно съжаление през 2008 г. законът за кризите беше отменен по настояване на Министерство на отбраната, без представяне на конкретна причина. В момента липсва тази координация на институциите, липсва превенцията, цари обща безотговорност и беззаконие на тема кризи. Ставаме свидетели на тежката ситуация с водната криза в България, чиито мащаб е много сериозен заради липсата на наблюдение, анализ и превенция. Кризата с коронавируса вече има развитие и в Европа, в близост до България. Ситуацията със замърсяването на въздуха и водата стават все по-тежки.

Ако Законът за управление при кризи и Министерството на бедствията, авариите и катастрофите съществуваха, щеше да има не само справяне със ситуациите, но и превенция на всички тежки последствия, на които сме свидетели.

Ние, от ПП МИР, настояваме незабавно в Народно събрание да бъде сформирана работна група, в която освен народни представители да влязат водещи експерти в областта на управлението на кризи, както и представители на граждански и неправителствени организации, които имат експертизата и отношение по темата. Целта на работната група е в най-кратки срокове да актуализира Закона за управление при кризи от 2003 г. , както и да се разработят методиките към него. А веднага след това Народното събрание да приеме актуализирания Закон за управление при кризи. ПП МИР настоява и предлага да се промени структурата на Министерски съвет и да се създаде Министерсвто на бедствията, авариите и управлението при кризи.

Във връзка с опасността от епидемия на коронавирус, настояваме спешно да бъдат предприети действия за строг контрол на границите, пристигащите туристи и български граждани от рискови страни да бъдат следени с термокамери, да има говотност за приемане на рискови групи от съответни болнични заведения, които са подготвени за това. Настояваме да се осигури организация между институциите така, че да има пълна защита и сигурност за българските граждани. ПП МИР настоява правителството да изготви и конкретен план за действие, който да влезе незабавно в сила, в случай че коронавируса засегне страната ни.

Управлението при кризи е част от националната сигурност на България и ПП МИР прозовава министър-председателя и целия Министерски съвет, Народно съборания, както и всички институции за сериозно и отговорно отношение.

 

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.