Промяната във формирането на бюджета ще даде повече възможности за София

На 25 януари 2018 г., по време на заседание на Столичния общински съвет за бюджета, кметът на София, Йорданка Фандъкова, поднесе своите извинения на „Политическа група 5”. Причината е, че Групата предложи нов начин за формиране на бюджета, който беше приет като идея от кмета. Въпреки, че беше поела ангажимент за промяната, Фандъкова не изпълни обещанието си. То не е факт и днес – Бюджет’2019 на столицата е формиран по стария начин.

Промените, предложени в Наредбата за условията и реда за съставяне, изпълнение и отчитане на бюджета на Столична община от „Политическа група 5” ще дадат възможност в процеса на формирането му да участват активно всички заинтересовани страни, включително и всички общински съветници. Всяка от ресорните комисии в Столичния общински съвет ще участва при определянето на политиките и дейностите в съответния ресор както при годишния бюджет, така и при 3-годишната бюджетна прогноза. До момента комисиите в СОС нямат това право.  Промените засягат и гражданите, които да могат да участват по-активно в процеса на съставяне и обсъждане на бюджета и реално да могат да дават препоръки и мнение още в ранната фаза от дебатирането му.

В мотивите си за промяна на в Наредбата за условията и реда за съставяне, изпълнение и отчитане на бюджета, Група 5 припомня, че в Столична община беше създадена работна група, включваща зам.-кмета по финанси, представители на администрацията и общински съветници с цел да се разпишат правила за бюджетната процедура и бюджетът да бъде формиран по различен и доста по-ефективен начин. Работната група разписа правилата за бюджетната процедура и те трябваше да влязят в сила при подготовката на бюджета на Столична община за 2018 г. Решенията на работната група не са взети под внимание нито за бюджета за 2018-та, нито за бюджета за 2019-та. Приемането на предложението на ПГ5 ще приведе решенията на Работната група в действие и по този начин ще изпълни волята на Столичен общински съвет.

 

Част от изказване на кмета на София Йорданка Фандъкова по време на 46-тото заседание на СОС на 25 януари 2018 г.:

„Имам специално извинение към група 5 и съм благодарна на г-н Витков за изказването, защото то беше много ясно, много конкретно, той каза „няма да подкрепим, защото имахме уговорка”, и тя закъсня, ако трябва да бъда честна, не се отложи. Действително предложиха нов начин за включване, аз приех този начин, поех ангажимент, забавихме се, но така или иначе това започна да се случва. Колегите заместник-кметове бяха по комисиите и се надявам да продължат още в началото на годината, а не в края на годината.”

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *