ПП МИР: Прокуратурата да влезе в НЗОК и Министерството на здравеопазването

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Поредна схема на „законно източване” на Здравната каса стана ясна тези дни след изказване на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев.

По думите на Дечев в управлението и контрола на болниците се шири организирана престъпност, която ощетява сектора на здравеопазването.

След изнесените от д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК, данни за състоянието на здравеопазването в България, наличието на организирана престъпност в управлението и контрола на болниците, ПП МИР настоява за:

1.            Незабавна проверка от ДАНС и прокуратурата на изнесените данни.

2.            Пълна ревизия на финансовите показатели за последните 3 години на държавни, общински и частни болници, ползващи обществените ресурси за здравеопазване.

3.            Ревизия на пакетите дейности, предлагани и отчитани от болничните заведения.

4.            Ревизия на медицинските стандарти и правилата, по които се работи.

„Изнесените от Дечев данни са достатъчен мотив да се самосезира прокуратурата и спешно да направи проверка във ведомството” коментира членът на Националния изпълнителен съвет на ПП МИР д-р Ирена Парунева.

По отношение на примерът с платеното осем пъти по-скъпо лекарство платено от Здравната каса на частна болница, сравнено с цената при държавните, д-р Парунева подчерта, че моделът на управление трябва да бъде не променян, а изцяло заменен.

Д-р Парунева коментира също и внесените от Народното събрание изменения в Закона за лечебните заведения, които предвиждат Министерски съвет да определя коя болница да оказва медицинска помощ на по-малка от досегашната група от представители на властта, а именно – болница, която да оказва медицинска помощ и медицинско осигуряване при пътувания в страната и в чужбина на президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и главния прокурор.

Според вносителите, избраното лечебно заведение ще отговаря и за медицинско осигуряване на чуждестранни делегации при посещения в страната, както и медицинското осигуряване на пленарните заседания на Народното събрание.

Мотивите на вносителите гласят: „Предлага се тези дейности да се извършват от държавно лечебно заведение, определено от Министерския съвет, тъй като посочените лица са обект на охрана от Националната служба за охрана, което е елемент от дейността по защитата на националната сигурност, насочена към осигуряване безопасността на тези лица“.

 „ В проекта за изменения на ЗЛЗ има още една интересна поправка, но на приватизационния закон” коментира д-р Парунава, като поясни, че според нея, държавните и общинските болници ще могат да продават обособени части не само за реинвестиция в сградите и дейността си, но и за да се издължават към кредиторите си.

„В момента дълговете на тези лечебни заведения са за близо половин милиард лева. А това поражда спекулации дали с доброто намерение да се покрият задълженията в дворовете на някои болници няма да изникнат жилищни сгради, молове или други търговски обекти” изрази опасенията си д-р Парунева и подчерта, че политическа партия МИР ще предприеме съответните действия за да се разследва източването на НЗОК, както и да се подведат под отговорност свързаните с това престъпно деяния лица.

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.