Отбелязваме Ден за по-чист въздух

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

За първа година на 16 ноември 2018 г., в България ще се отбележи Ден за по-чист въздух. За участие са поканени училища, институции, представители на бизнеса и граждани. Идеята е на този ден столичани да не използват личните и служебните си автомобили и да се придвижват с градски транспорт.

Призовавам всички граждани и институции да превърнат използването на градския транспорт в ежедневна практика, коментира общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5“ Симеон Славчев. Той припомни, че превозните средства не са единственият замърсител, и че съвсем скоро София ще има завод за изгаряне на отпадъци, който ще повлияе съществено на качеството на въздуха. „Политическа група 5“ продължава с борбата си това да не се случи, тъй като има по-добри и екологични варианти за столицата. В момента, заедно с вносителите на доклада за референдум за инсталацията подготвяме мотиви и предстои решението на Столичен общински съвет срещу него да влезе в съда, заяви Славчев.

Инициативата на Столична община се провежда с подкрепата на посолството на Великобритания в България. Идеята за отбелязване на Ден за по-чист въздух идва именно от Великобритания, където този ден се отбелязва всяка година в различни градове.