От „Софийска вода“ и Столична община се правят, че нищо не е станало

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

“Софийска вода”АД се опитва да заблуждава хората, че пречиства чистата вода на яз. Искър“. Така председателят на ПП МИР и общински съветник инж.Симеон Славчев коментира медийните изяви на концесионера за третирането на водата за питейно-битови нужди в столицата.  Още в началото на август инж.Славчев и специалисти от БАН дадоха пресконференция за ситуацията. Те представиха информация за нарушение на процедурата за избор на продукт за пречистване от страна на „Софийска вода“. Оказа се, че фирмата е избрала неизвестния търговски продукт Луброфлог 19, който освен по-скъп е и със съмнителни качества.

„Стигна се дотам, че на 26 август в централната новинарска емисия на БНТ се излъчи репортаж, предполагам платен от „Софийска вода“, за това как се определя мирис и вкус на питейната вода“, каза председателят на ПП МИР. „Чрез пиар акциите на концесионера се избягва отговор на поставените от мен неудобни въпроси, а именно: кой е производителят на Луброфлог 19 и има ли сертификат за състава на продукта от самия производител; спазени ли са всички български и европейски изисквания при избора на Луброфлог 19, както и изискванията на обществената поръчка за избор на коагулант за пречистване на софийската питейна вода; какви синтетични органични вещества съдържа Луброфлог 19, придаващи неприятен мирис и непозволени за питейни води; има ли друга питейна станция, освен софийската ПСПВ „Бистрица“, която да работи с Луброфлог 19; на какво основание се замества дългогодишно добре действащ български търговски продукт с европейска регистрация за химикали REACH с Луброфлог 19; защо преди ВАС да излезе с решение по подадени няколко жалби със сериозни документни измами за продукта Луброфлог 19, „Софийска вода“ АД започва да чисти чистата вода на яз. Искър с него?
Към тези вече поставяни от мен въпроси днес поставям и друг важен въпрос. И това е колко средства изразходва ежегодно „Софийска вода“ АД за спонсориране на медии, с кои медии има сключени договори и какви са условията на тези договори?“, попита още инж.Симеон Славчев. Той подчерта, че всички тези въпроси е задал  публично и на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, но до момента няма отговор от нейна страна. „Кметът на София дължи тези отговори не на мен, а на всички столичани, а нейното мълчание по темата е силно притеснително, а и доста съмнително“, заяви общинският съветник. Той припомни, че заради мълчанието и бездействието на кмета на София и на всички институции подаде  сигнал до Прокуратурата, с цел предотвратяване използването на некачествен продукт за пречистване на питейната вода на близо 2 милиони жители и гости на града и околностите.

 

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.