Непрофесионални решения на „Софийска вода” АД и КЗК водят до здравен риск за населението

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Утре, вторник, 6 август 2019 г., от 11.00 ч. в БТА ще се проведе пресконференция на инж.Симеон Славчев – общински съветник, съпредседател на „Политическа група 5“ и зам.-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичен общински съвет. В събитието ще участват проф. Емил Бурназки и доц. д-р инж. Галя Бърдарска от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН, работещ по проект Национална научна програма „Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия“.

Поводът за пресконференцията са непрофесионалните решения на „Софийска вода” АД и КЗК, които водят до здравен риск за населението.

През ноември миналата година „Софийска вода” АД обявява обществена поръчка за химикали за пречистване на вода, предназначена за консумация. Поръчката е спечелена от гръцки търговски продукт. Заради нарушения при избора, решението е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията, но жалбите са били отхвърлени. Установени са и нарушения свързани със самите химикали, чиито качество и състав са в разрез с изискванията в България, което води до здравен риск за населението. Освен това гръцкият продукт оскъпява допълнително пречистването на водата, което означава още непредвидени разходи при експлоатация.

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.