Може ли София да има безплатен градски транспорт?

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Миналият месец Люксембург обяви плановете си да направи целия си обществен транспорт – влакове, трамваи и автобуси – безплатен от март 2020 г., съобщава „Мениджър“. Правителството се надява това решение да облекчи тежките задръствания и да донесе ползи за околната среда.

Според медията през 2016 г. в Люксембург е имало 662 автомобила на 1000 души, а шофирането е „основно средство за придвижване“ на пътуващите. През същата година шофьорите в Люксембург са прекарали средно 33 часа в задръствания. Правителството ще поеме изцяло разходите за освобождаването на обществения транспорт от такси.

„Градският транспорт на София може са стане безплатен, стига първо, да има политическа воля за това и второ, транспортните дружества, които са общински, да се управляват прозрачно и ефективно“. Това заяви председателят на ПП МИР и общински съветник в Столичен общински съвет Симеон Славчев. Според него това може да стане с помощта на алтернативния вариант на преработване на твърдите битови отпадъци на София. „Вместо да се изгарят и да замърсяват въздуха, отпадъците могат да се превръщат в екологично чисто гориво, което са се използва в градския транспорт. Така той може да стане напълно безплатен, екологичен и ефективен“, каза Славчев.

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.