Може ли София да има безплатен градски транспорт?

Миналият месец Люксембург обяви плановете си да направи целия си обществен транспорт – влакове, трамваи и автобуси – безплатен от март 2020 г., съобщава „Мениджър“. Правителството се надява това решение да облекчи тежките задръствания и да донесе ползи за околната среда.

Според медията през 2016 г. в Люксембург е имало 662 автомобила на 1000 души, а шофирането е „основно средство за придвижване“ на пътуващите. През същата година шофьорите в Люксембург са прекарали средно 33 часа в задръствания. Правителството ще поеме изцяло разходите за освобождаването на обществения транспорт от такси.

„Градският транспорт на София може са стане безплатен, стига първо, да има политическа воля за това и второ, транспортните дружества, които са общински, да се управляват прозрачно и ефективно“. Това заяви председателят на ПП МИР и общински съветник в Столичен общински съвет Симеон Славчев. Според него това може да стане с помощта на алтернативния вариант на преработване на твърдите битови отпадъци на София. „Вместо да се изгарят и да замърсяват въздуха, отпадъците могат да се превръщат в екологично чисто гориво, което са се използва в градския транспорт. Така той може да стане напълно безплатен, екологичен и ефективен“, каза Славчев.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *