„Константин Величков” ремонтиран без обществена поръчка и строителни книжа

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Питане до кмета на София заради ремонта на бул.”Константин Величков” внесе днес общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5” Симеон Славчев. Той е получил информация, че обектът се ремонтира без да е правена обществена поръчка за изпълнител, без строително разрешение и законовите строителни книжа, които са задължителни. „Ръководството на Столична община си позволява за пореден път да нарушава закона и да изразходва неефективно публични средства”, заяви Славчев. „Това вече не е контрол на контрола, а скандал на скандала”, коментира общинският съветник.

По време на ремонта на „Константин Величков” е трябвало да се изгради първото в София обособено трасе за градски транспорт, което включва изграждането на 6 перона и поставяне на делинеатори, които да разделят градския транспорт от автомобилното трасе. Вчера обаче зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев обяви, че строителят на този обект ще бъде сменен, като ще понесе и санкция. Основните мотиви за смяната на изпълнителя на обекта, посочени от зам.-кмета са, че до момента строителят е изградил пероните и част от делинеаторите, но контролът по качеството показва, че те не са на нужното ниво. Друг мотив е, че от специалисти в УАСГ е установено, че устойчивостта на използваните материали на атмосферни влияния е недостатъчна. В изявление до медиите Крусев обяснява, че общинската фирма „Софинвест“ ще поеме проекта и нейна задача ще бъде да завърши всички дейности по започнатия вече обект.

В питането си Симеон Славчев задава пет въпроса за случая с „Константин Величков” – коя е фирмата-изпълнител и как е избрана; има ли строителни книжа и строително разрешително за ремонта; кой и кога е взел решение за този ремонт и има ли транспортен анализ как ще се отрази той на трафика; защо чак на 17 октомври зам.-кметът Евгени Крусев обявява, че ремонтът е некачествен, след като крайният срок за изпълнението му е 15 септември; на каква стойност е договорът за изпълнение и какви ще бъдат наложените санкции. Очаква се кметът на София Йорданка Фандъкова да отговори на питането по време на следващото заседание на Столичния общински съвет.