“Кино под звездите“ на Лятната естрада в Борисовата градина

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Лятното кино под звездите на БНТ започва на 16 юли с безплатна прожекция на филма „Áга“.

В първата вечер на „Кино под звездите“ БНТ ще представи и две филмови миниатюри: „Легенда за първия кукер“ – епизод от първия български анимационен фентъзи сериал „Златната ябълка“ и късометражния филм от европейската програма EU&ME „Формата“ (The Shape), създаден по стихове  на Пол Елюар.

Кратката екранна биография на „Áга“ върна България на фестивала “Берлинале“ и получи 38 отличия от престижни филмови форуми.

Режисьор на филма е Милко Лазаров, който е и негов съсценарист, заедно със Симеон Венциславов. Продуцент от българска страна е Веселка Кирякова, а музиката е на Пенка Кунева.

„Áга“ разказва за живота на двама инуити, Нанук и Седна, които живеят някъде накрай света – сами в бялата пустош на далечния Север, така както са живели първите хора – без големи въпроси, без претенции и амбиции, без агресия – ден след ден. Дъщеря им Ага ги е напуснала и след смъртта на Седна, Нанук тръгва да я търси.

Главната женска роля изпълнява Феодосия Абрамова. Участието в „Берлинале“ е един от най-ярките моменти в живота на самородната актриса, която за първи път в живота си напуска родната Якутия.

Неин екранен партньор във филма „Áга“ е Михаил Апросимов. Той е заслужил артист на Якутия, член на Съюза на писателите, който има повече от 60 роли в Нюрбинския пътуващ театър, автор е на две книги и има три роли в киното, преди да се снима в продукцията на България, Германия и Франция „Áга“.

Ролята на Ага изпълнява младата актриса Галина Тихонова, за която „Áга“ е последната и най-силна роля.

В края на миналата година 32-годишната Галина си отиде след тежко заболяване.

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.