“Историята представя бъдещето” разказва и пази автентичния дух на София

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Историци ще разказват за исторически маршрути на градския транспорт в София в трамвай. “Историята представя бъдещето” е част от кампанията на „Столичен електротранспорт“ ЕАД. На 29 март ще гостува екипът на historicalroutes.bg, който ще разкаже за техния исторически маршрут на София – пътеводител към познати, непознати или позабравени места. Тези места разказват за „шарената” история на София и пазят автентичния дух на града.

Трамваят потегля в 16:00 и 17:00 от площад „Възраждане“ по маршрута си до ж.к. „Иван Вазов“ и обратно.

Маршрутът проследява и преоткрива следите на бляскавата римска Улпия Сердика, изящната архитектура на вдъхновяващите десетилетия след Освобождението и дори внушителните сгради на т. нар. „сталински барок“ от 50-те години на XX век, но не само това.

Инж. Симеон Славчев: Да се разшири и модернизира трамвайната мрежа в София

На 14 януари 1901 година е пуснат първият електрически трамвай в София. Днес трамваите в София се движат по трасета с обща дължина над 300 км. През 1934 г. на територията на столичен район Красно село е изградено първото голямо трамвайно депо. В него през 1951 г. е създаден и завод за производство на трамвайни мотриси.

Първата в София трамвайна линия със стандартното за Европа междурелсие от 1435 mm (сегашна линия №20) е открита през 1987 г. Дотогава всички трамвайни линии в София са теснолинейни (с междурелсие 1009 mm). На 17-ти февруари 2010 е пусната трамвайна линия номер 23. Трасето свързва ж.к. Дружба 2 и ж.к. Дружба 1. В последствие е удължено и сега свързва ж.к. Дружба 2 и Младежки театър.

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.