“Историята представя бъдещето” разказва и пази автентичния дух на София

Историци ще разказват за исторически маршрути на градския транспорт в София в трамвай. “Историята представя бъдещето” е част от кампанията на „Столичен електротранспорт“ ЕАД. На 29 март ще гостува екипът на historicalroutes.bg, който ще разкаже за техния исторически маршрут на София – пътеводител към познати, непознати или позабравени места. Тези места разказват за „шарената” история на София и пазят автентичния дух на града.

Трамваят потегля в 16:00 и 17:00 от площад „Възраждане“ по маршрута си до ж.к. „Иван Вазов“ и обратно.

Маршрутът проследява и преоткрива следите на бляскавата римска Улпия Сердика, изящната архитектура на вдъхновяващите десетилетия след Освобождението и дори внушителните сгради на т. нар. „сталински барок“ от 50-те години на XX век, но не само това.

Инж. Симеон Славчев: Да се разшири и модернизира трамвайната мрежа в София

На 14 януари 1901 година е пуснат първият електрически трамвай в София. Днес трамваите в София се движат по трасета с обща дължина над 300 км. През 1934 г. на територията на столичен район Красно село е изградено първото голямо трамвайно депо. В него през 1951 г. е създаден и завод за производство на трамвайни мотриси.

Първата в София трамвайна линия със стандартното за Европа междурелсие от 1435 mm (сегашна линия №20) е открита през 1987 г. Дотогава всички трамвайни линии в София са теснолинейни (с междурелсие 1009 mm). На 17-ти февруари 2010 е пусната трамвайна линия номер 23. Трасето свързва ж.к. Дружба 2 и ж.к. Дружба 1. В последствие е удължено и сега свързва ж.к. Дружба 2 и Младежки театър.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *