Искането за референдум за RDF инсталацията влезе в съда

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Надявам се българският съд да бъде безпристрастен, заяви Симеон Славчев

Вносителите на доклада за референдум за завода за изгаряне на отпадъци в столицата внесоха жалба в Административния съд на София град вчера. Това стана след като Столичният общински съвет отхвърли предложението да има допитване до гражданите за инсталацията. Искането за референдум е по идея на „Политическа група 5” и беше подкрепено от 15 общински съветници от целия опозиционен спектър в СОС. В него се предлага допитването да съдържа три въпроса: 1. Съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. евро заем за изграждане на инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци? 2. Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци  да се построи в центъра на София, район Сердика, бул. „История Славянобългарска”, на територията на ТЕЦ- София? 3. Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци  да се построи до Завода за механично и биологично третиране на отпадъци, в местността „Садината” до село Яна.

„Считаме, че извършеното от СОС разширително тълкуване при извършване на преценката за законосъобразност на предложените въпроси, противоречи на целта на закона”, се казва в жалбата на петнайсетте общински съветници. Те продължават да настояват, че столичани имат право на глас в решението за инсталацията. Според тях СОС погрешно е определил искането на референдум като незаконосъобразно. Съветниците се противопоставят и на становището на СОС, че гражданите не могат да определят друго място за завода за изгаряне. Те атакуват и твърдението, че предметът на референдума засяга бюджета на Столична община и следователно не може да бъде решаван с публично допитване.

„Надявам се, че българският съд ще бъде безпристрастен и обективен при вземането на решение по жалбата ни и ще се съобрази с огромния обществен интерес по темата”,  заяви общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5” Симеон Славчев. „Въпросът е жизненоважен за жителите на София, тъй като засяга здравето им, чистотата на въздуха и опазването на околната среда през следващите 30 години”, заяви той.