Днес е Международният ден на театъра

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

На 27 март се отбелязва Международния ден на театъра. Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.

Тази година за първи път в историята на театъра, заради глобалната пандемия от коронавирус театралните представления ще се предават онлайн.

Честит празник на българския театър, на всички български артисти, както и на всички българи, които обичат да гледат и посещават българските представления!

 

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.