Декларация на ПГ5 по време на заседанието на Столичен общински съвет (пълен текст)

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Декларация от името на „Политическа група 5“, която днес съпредседателят на групата инж. Симеон Славчев прочете по време на заседанието на Столичния общински съвет

Уважаеми г-н председател,

Уважаема г-жо Фандъкова,

Уважаеми колеги общински съветници,

Още на 3-ти октомври, тоест деня след като гражданите сигнализираха за некачествения ремонт на ул. „Граф Игнатиев“, „Политическа група 5“ заяви, че иска да бъде поета лична отговорност за некачествените ремонти в София и за неефективното изразходване на обществените средства. Искането на оставката на ресорния зам.-кмет Евгени Крусев не е политически ПР, както чухме да се нарича принципното действие на „Политическа група 5″. Искането на оставката на Евгени Крусев е за цялостното му несправяне с транспортните и инфраструктурните проекти и проблеми на София, за които той пряко отговаря. Примерите тук са много: бул.“Дондуков“, бул. „Константин Величков“, бул. „Васил Левски“, тротоарите, велоалеята на ул. „Раковска“, както и много други, и се стигне до некачествения ремонт на ул. „Граф Игнатиев“, който преля чашата на търпението на столичани.

Не случайно „Политическа група 5“ поиска оставката на Крусев и тя не е само за некачествения ремонт на ул. „Граф Игнатиев“, а защото откакто е зам.-кмет, всеки инфраструктурен проект и обект завършва със сериозен скандал и обществен отзвук.

„Политическа група 5″ винаги в давала и конкретни предложения и решения и тук ще припомня, че още в началото, когато Евгени Крусев стана зам.-кмет, предложихме на г-жа Фандъкова да се направи Експертен съвет по транспорт, който да се координира и да бъде под шапката на ресорния зам.-кмет. В Експерния съвет по транспорт ПГ5 предложи да влязат освен експерти по транспорт, граждански и неправителствени, и преподаватели от всички университети, които имат отношение и се занимават с транспорт. Целта на Експертния съвет по транспорт е да разработват краткосрочни и дългосрочни политики, който СОС да обсъжда и приема. Ако беше създаден Експертния съвет, нямаше да се стигне и до тези некачествени ремонти, защото превантивно щяха да бъдат предприети действия, в това число нормативни и контролни. За съжаление предложението на“Политическа група 5“, въпреки че беше възприето от г-жа Фандъкова, не се реализира. Така както не се реализира и предложението на нашата Група бюджетът на Столична община да се изработва и формира по нов начин, чрез който можеше да се планира краткосрочно и дългосрочно всяка една дейност, ремонт, реконструкция, приоритет и политика. Разбира се, както тогава така и сега, „Политическа група 5“ има решение на проблема и го предлагаме на г-жа Фандъкова, а нейно е отново решението и отговорността, дали ще го възприеме и реализира. Нашето предложение е зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев да бъде отстранен незабавно, а на негово място до края на мандата дейността в направление транспорт да поеме зам.-кметът Дончо Барбалов, който досега е доказал, че стриктно изпълнява всички срокове и задачи като администратор. Така няма да се налага да се прави контрол на контрола, защото г-н Барбалов отговаря пряко за бюджета на СО и ще може да налага контрол от първо лице.

Ако не бъде отстранен зам.-кмета Евгени Крусев, то лично кметът Фандъкова ще трябва да поеме отговорността за некачествените ремонти и неефективното изразходване на публичните средства в София.

 

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.