Граждани съдят Столична община заради замърсен въздух

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Днес Софийски градски съд трябваше да даде ход на делото за замърсения въздух срещу Столична община. То беше заведено от „Група за чист въздух“, но в последствие към иска са се присъединили други двама граждани, които не са се явили в съда днес. Това стана и причина делото да не започне.

От „Група за чист въздух“ се усъмниха, че неявяването е нарочно, с цел да се пречи на процедурата. От там настояват съдът да установи високите нива на замърсяване на въздуха по вина на Столична община в периода 2015-2017 г. и да я принуди да вземе съответни мерки за спиране на тези нарушения. Следващото дело е назначено за 20 май, от 11.30 ч.

Миналата седмица пък беше отложено делото за завода за отпадъци в София, което общинските съветници от опозицията в Столичен общински съвет заведоха. Причината е отхвърлянето на идеята за референдум за това дали да има инсталация за изгаряне с вредни емисии в центъра на столицата или не. От Столична община представиха нови доказателства, с което делото продължава да се протака. Следващото заседание на Административния съд на София град по него ще бъде на 7 юни.

Междувременно „Капитал“ публикува информация как се справят със замърсяването на въздуха други европейски градове. Сред приложените мерки са транспортът без вредни емисии, масовото засаждане на дървета, работата с частния сектор за намаляване на трафика, забрана за влизането на автомобили с дизелов двигател в определени зони на града, възможности за образоване на гражданите в областта на екологията и околната среда и др.

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.