България ще бъде домакин на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Този септември страната ни ще бъде домакин на Европейския конкурс да млади учени EUCYS 2019.

Конкурсът е ежегоден и се провежда с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

От 13 до 18 септември, под егидата на Министерството на образованието на България съвместно с института по математика и информатика към БАН, в София пристигнат над 150 участници от 40 държави, които ще представят 100 проекта пред някои от най-изтъкнатите учени в света.

Младежи от цял свят, на възраст между 14 и 20 години ще имат възможност да представят своите разработки в научната сфера, както и обменят знания и опит със свои връстници със сходни интереси.

В конкурса, всяка държава ма възможност да участва с до три проекта в различни научни сфери, като тази година българският отбор ще бъде представен от младите учени Звездин Бесарабов, Андрей Гиздов и Николай Пашов, като техен ръководител на подготовката е Константин Делчев от Клуб Млади Таланти.

В дните на конкурсът, домакините в лицето на Министерството на образованието и Института по математика и информатика са подготвили, освен интересна и наситена със събитие програма, и важен за научните среди форум, на който изтъкнати световни имена ще изнесат редица лекции пред свои български колеги, на които ще засегнат важни теми, касаещи бъдещето на иновациите и технологиите.

Форумът ще дава възможност външни посетители да се запознаят с проектите на участниците. Богатата културна програма, подготвена от домакините, ще даде възможност на участниците и гостите на форума да се запознаят с историческия център на София и забележителностите, както и да посетят спектакъла “София градски вибрации – 140 удара в минута”, представящ историята на града в музика и картини.

 

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.