Симеон Славчев пред ТВ Европа: По-важно е жителите на града да дишат чист въздух, отколкото печалбата на едно от общинските дружества

Сподели

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

В последните дни в София, нито можеше да се диша, нито да се вижда. Това заяви общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5” Симеон Славчев пред ТВ Европа. Той коментира, че мерките, които трябва да бъдат взети срещу това са комплексни. Когато се обсъждаха тези мерки, „Политическа група 5” предложи т.нар. зелен билет, който влиза постфактум, след като имаме сериозни замърсявания и сериозни нива на фините прахови частици, отбеляза той. Ние смятаме, че този билет трябва да е за целия отоплителен сезон, за да можем да стимулираме гражданите да използват градския транспорт, отбеляза Славчев.

Когато се взе решение за повишаването на билета за градски транспорт от лев на лев и шейсет, ПГ5 каза че няма икономическа обосновка за повишаването на цената му. Но когато говорим за чистотата на въздуха, смятам че е много по-важно жителите на града да дишат чист въздух, отколкото печалбата на едно от общинските дружества, беше категоричен общинският съветник.

Ще обърна внимание, че мнозинството в Столичния общински съвет взе едно много важно решение, за съжаление за нас то ще е със знак минус, става дума за завода за изгаряне на отпадъци, който трябва да бъде изграден в центъра на София. Всеки един процес по изгаряне бълва прахови частици. Представете си след една-две години, когато заработи този завод, какво ще бъде нивото на фини прахови частици, заяви съпредседателят на ПГ5.

София е котловина и се налага да се молим да дойде вятър или дъжд, за да може нивата на фините прахови частици да паднат, не заради мерките които Столична община предприема, а заради атмосферните условия. София е със съвсем различна география отколкото другите столици, където има такъв тип инсталации, коментира Славчев.

RDF е висококачествено гориво, получено след като от общия отпадък са отделени елементите, които могат да се рециклират. Много е важно как се оползотворява това гориво, има различни варианти за това и смеем да твърдим, че изгарянето не е най-ефективният и най-екологично чистият начин, каза още Симеон Славчев.

Вижте видеото тук: https://www.tvevropa.com/2018/12/temite-s-gosti-boto-botev-i-simeon-slavchev-05-12-2018-chast-2/?fbclid=IwAR0BDH42OhFJcKgS7jRU3-ASmAD-MgSQ_8UsE-BzXVCYsaOks0y7YcvkYg8

Абонирай се, за да бъдеш в течение със събития и промените, които те вълнуват.