Симеон Славчев: С „Парадайз тауър“ се отклонява вниманието от реалните проблеми на София

Трябва да се проведе широк дебат за визията на София и за това къде да бъдат изградени вторичните градски центрове, които да облекчат центъра на столицата от трафика и замърсяването. Това заяви пред topnovini.bg инж. Симеон Славчев, общински съветник и зам.-председател на комисията по Инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС.
„Теренът, на който ще се изгражда небостъргачът в София, е определен за вторичен градски център, което има две функции. Първата е създаване на ядро, което да подобри обслужването на южните райони на София и втората е да се създаде място, което да облекчи идеалния център на столицата от автомобилния трафик“, смята Славчев.
Според експерти пък, няма как да се откаже строеж на Парадайз тауър, тъй като е спазена законната процедура и ако има проблем, то тя е в нормативните документи, а не в гласуването на общинските съветници.
„Когато говорим за генериране на трафик, трябва да подчертаем, че в района на небостъргача има вече изградена метростанция. Това предполага, че хората, които ще живеят или работят в сградата, ще се придвижват с най-екологичния чист, бърз и удобен транспорт. Всички ние трябва да си отговорим на въпроса каква София искаме: разпръсната и неподредена или компактна и добре устроена. Министрите по урбанизация на ЕС изрично дадоха становище, че най-екологично чистият град е компактният град, защото при него имаме висока плътност на обитаване и градският транспорт може да работи много по-ефективно с много по-кратки връзки. Това води след себе си спестяване на вредни емисии, намален трафик, използването на градския и велосипедния транспорт, което означава по-чиста околна среда. Подобни сгради са символ на развитието на всеки един град и могат да се превърнат и в символ на технологичното и екологичното развитие на София“, аргументира се общинският съветник.
Според него, небостъргачът не е най-важният и съществен проблем на София в момента, но чрез него се цели да се отклони вниманието от реалните проблеми на столицата и за пореден път умишлено и напълно излишно се настройват една срещу друга две групи в обществото.
„Крайно време е ние, като общество, да намерим допирните точки, които ни обединяват и да спрем да обръщаме внимание на теми, които ни разделят“, заяви Симеон Славчев.
В напреднал стадии на строеж е небостъргачът на Капитал на „Цариградско шосе“, който ще е висок 205 м. А този факт вече прави излишен въпросът трябва ли в София да има небостъргачи. Спорният „Парадайз тауър“ ще е висок 215 м и ще бъде като игла, която няма как да закрие изгледа към Витоша, коментираха архитекти.

Източник: http://sofia.topnovini.bg/node/763533

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *