Референдум по два въпроса в София до края на годината

Референдум в София до края на годината. Гражданите ще бъда питани дали искат междублоковото пространство да стане част от етажната собственост и да се ограничи ли автомобилното движение в центъра на столицата.

Това обяви общинският съветник Симеон Славчев, който е един от инициаторите на новото допитване.

По думите му пред радио „Дарик“, имало съгласие сред политическите формации в местния парламент за провеждането на референдум и в момента се изглаждали формулировките на въпросите, по които столичани ще дадат своето мнение.

Това става само няколко дни, след като Столичният общински съвет окончателно спря провеждането на референдум в кв. „Младост“ за застрояването.

Славчев, който е от Група „Пет“ в местния парламент, посочи, че така щели да се въведат еднакви решения за града, а не на парчета, както искаше районната администрация от „Младост“.

Целта и идеята били Столичният общински съвет да предизвика такъв референдум, който да се отнася за един от основните проблеми на цялата Столична община. Тоест да не е за конкретен проблем на район „Младост“ или някой от другите райони, а за цяла София.

„Едно от моите предложения беше да се върне собствеността на собствениците на етажна собственост на земята в междублоковото пространство. Тоест единият въпрос ще е „Искате ли междублоковото пространство да бъде на етажната собственост?“ Ако се приеме, че това пространство е на етажната собственост, там няма да може да се строи по никакъв начин. Защото собствениците, първо ще могат да правят само няколко неща – зелена площ, спортна или детска площадка. Няма да имат право да правят паркинги, няма да имат право да застрояват, няма да имат право на търговска или друга стопанска дейност„, посочи Славчев.

„Вторият въпрос може да бъде свързан с опазването на околната среда. Да се ограничат и автомобилите. Да има зони в София, в идеалния център, където да не могат да влизат автомобили„, каза още той.

Според Славчев до края на лятото преговорите могат да приключат и есента да се проведе допитването.

Източник: https://news.bg/politics/referendum-po-dva-vaprosa-v-sofiya-do-kraya-na-godinata.html

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *