В импровизиран учебен център пред МС: Поканиха премиера да му разяснят как се гласува машинно

Днес е добър ден за българската демокрация, това обяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев по повод на заявената подкрепа на правителството за въвеждане на машинно гласуване. По думите му това е победа за всички организации, които са били „За“ отпадането на вота на хартия.

„Единствено чрез машинното гласуване могат да се проведат честни и почтени избори в България. От 12 дни ние протестираме, благодаря на премиера Бойко Борисов, че най-накрая намери смелост да спази закона, защото машинното гласуване е прието в Изборния кодекс и не беше необходим обществения натиск“, коментира Славчев.

Той обяви, че ПП МИР предлага да се състави граждански и експертен съвет, който да набележи всички стъпки по въвеждането на машинното гласуване. „Нито министър-председателят, нито някой друг в Министерски съвет знаят какво представлява машинното гласуване“, допълни председателят на партията.

Славчев покани Бойко Борисов в импровизирания учебен център на ПП МИР, който се намира в палатка пред Министерски съвет, за да му разясни подробности за машинния вот. Той допълни, че за хората няма да бъде трудно да свикнат с отпадането на хартиената бюлетина, каквито опасения са изразили министрите.

„Силно се надявам, че Министерски съвет бързо ще изпълни решението, което взе и следващите парламентарни избори да бъдат проведени изцяло на машини“, посочи Славчев и заяви, че ще следят процеса по въвеждането на машинен вот.

Видео файла може да видите ТУК

Източник :btvnovinite.bg

Симеон Славчев, ПП МИР: Днес гражданското общество в България победи властта

ПП МИР свика извънредна пресконференция по повод решението на Министерски съвет да спази закона и да стартира процедура за незабавното прилагане на машинно гласуване в България. На 1 февруари ПП МИР започна безсрочен мирен протест с искане министър- председателят Бойко Борисов и целият Министерски съвет да спазят закона и незабавно да въведат машинното гласуване, така както е записано в Изборния кодекс. Пресконференцията откри говорителя на ПП МИР Георги Славчев, който благодари на всички българи, които подкрепиха МИРния протест на партията и въвеждането на машиннито гласуване. Според него, това, освен безспорна политическа победа за партия МИР, е и победа на всички български граждани. Пред медиите, които се събраха пред Министерски съвет, председателят на ПП МИР Симеон Славчев подчерта, че днешният ден е и най-добрият ден за българската демокрация, тъй като единствено през машинното гласуване може да се проведат честни избори в страната. Той каза, че днес българското гражданско общество е победило властта и най-накрая сме извоювали правото си свободно и честно да гласуваме. Това е победа на справедливостта, каза още Симеон Славчев. „Благодаря на Министър председателя Бойко Борисов, че най-накрая намери смелост да спази Закона, защото машинното гласуване е прието в Избирателния кодекс и не беше необходим натиск от наша страна, за да спази той закона“, заяви той.

ПП МИР предлага да се сформира граждански и експертен съвет, който да подготви технологично въвеждането на машинното гласуване, контрола и мониторинга върху целия процес от техническите изисквания за провеждането на обществената поръчка до провеждането на самото машинно гласуване. В експертния съвет трябва да влязат специалисти и представители на академичните среди“, каза лидерът на ПП МИР Симеон Славчев. Той подчерта, че в нарочно отвореното писмо ПП МИР е поканил премиера и министрите му да посетят импровизирания обучителен център за машинно гласуване на ПП МИР, но макар разстоянието да е само 15 крачки от входа на Министерски съвет, никой от представителите на властта не се е осмелил да гласува машинно.

„На днешното заседание на Министерски съвет се чуха твърдения, че машинното гласуване ще е трудно, ще е скъпо, ще има проблем с преференциите, че не знаят колко е подходящо за местните избори и прочие, но нито един от представителите на управлението не дойде да види как точно става. Хиляди хора минаха през шатрата на случаен принцип и нямаше човек, който да каже че е сложно, че е трудно или че има проблем. Всички думи казани днес от Бойко Борисов и Томислав Дончев, доказват, че управляващите нямат никакво понятие какво представлява машинното гласуване“, каза още Симеон Славчев.

От ПП МИР са категорични, че няма да спират с действията си дотук, а ще следят изкъсо всяко предстоящо действие от страна на правителството. „Многократно лично министър-председателят Бойко Борисов е доказвал, че говори едно, а прави друго, но ПП МИР няма да му позволи този път да се подиграе с българския народ и да се извърти на 180 градуса“, каза още председателят на най-младата българска партия МИР, която днес постигна своя първи, но изключително голям политически успех. „Няма да си позволим еуфорията от днешната политическа и гражданска победа, да отклони вниманието ни от крайната цел – всички избори в България да се привеждат чрез машинно гласуване“, беше категоричен Симеон Славчев.

На въпрос какво би направила ПП МИР, ако Борисов се отметне от днешното си решение и реши за пореден път за отложи машинното гласуване маскирайки го зад поредна промяна в Изборния кодекс, Симеон Славчев беше категоричен, че ако Министерски съвет предприеме различни действия от тези, които гласуваха днес, недоволството на всички, които подкрепят въвеждането на машинното гласуване ще изпълни площада и тогава изходът на правителството ще е единствено да подаде оставка.

Утре в 10:00 в БТА ПП МИР съвместно с партии, организации и граждански движения организира дискусия „Бъдещето на машинното гласуване”, като срещата е отворена освен за журналисти и за всички, които имат интерес по темата. По време на конференцията ще бъде показано как се гласува машинно.

ПП МИР свиква извънредна пресконференция за машинното гласуване

Днес, 12 февруари 2020 г., пред шатрата на ПП МИР на пл.”Независимост” между Министерски съвет и Президентството, от 12.30 ч. ще се проведе извънредна пресконференция.

Поводът за събитието е решението на Министерски съвет да се инициира прилагането машинно гласуване, което е сериозна политическа победа за ПП МИР. Включваме се в общия хор на подкрепящите машинното гласуване, коментираха решението управляващите.

ПП МИР инициира протест на 1 февруари по повод факта, че в България не се прилага закона и не се гласува машинно. От партията настояха за прилагане на този вид гласуване за всички видове избори, както е прието в Изборния кодекс.

„Благодаря на всички, които се включиха в националната кауза, която ПП МИР  инициира. Доказахме, че когато сме единни и непримирими постигаме своите цели и каузи! Продължаваме заедно напред!”, написа на своята Фейсбук страница председателят на партията Симеон Славчев.

Експерти дискутират бъдещето на машинното гласуване в България

Управляващите за пореден път се опитват да отложат машинното гласуване в България, въпреки че то е прието в Изборния кодекс в Глава 12, Раздел III, и въпреки че българските граждани, ясно го подкрепиха на проведения по темата национален референдум. Именно затова ПП МИР и ПП АБВ организират този четвъртък (13-ти февруари) от 10.00 часа в БТА експертна дискусия на тема „Бъдещето на машинното гласуване”.

„С голямо безпокойство наблюдаваме, че българските институции, в лицето на Министерски съвет и ЦИК, не спазват законите в България и не предприемат никакви действия следващите парламентерни избори в страната да се проведат изцяло чрез машинно гласуване, така както Народното събрание го е приело в Изборния кодекс. Нещо повече, управляващите отново искат да направят законодателни промяни в 12 без 5 и да се скрият зад параграфи и алинеи на Изборния кодекс”, отбелязват от Политическа партия МИР. Поради тази причина ПП МИР стратира на 1-ви февруари безсрочен протест пред сграда на Министерски съвет с искането управляващите да спазят закона и незабавно да въведат машинното гласуване. Успоредно с това ПП МИР стартира и Национална кампания „България се учи да гласува машинно“, като поставиха на  пл.”Независимост” пред Министерски съвет две машини за гласуване, на които всеки желаещ може да гласува тестово.

Протестът на ПП МИР беше подкрепен от много граждани, партии, граждански и неправителствени организации. До момента нито една институция не е реагирала на протестните действия, а протестът продължава да набира все по-голяма подкрепа. „Мълчанието на институциите е показателно за желанието и волята им в България да се проведат честни избори чрез машинно гласуване. Вероятно те очакват всичко да се размине и обществото и медиите да загубят интерес към въпроса, но ние от ПП МИР сме тук и няма да отстъпим, докато Законът не се спази.” Така председателят на ПП МИР Симеон Славчев коментира ситуацията с неспазването на Закона за машинното гласуване у нас. „Призовавам всички граждани, организации и партии да се присъединят към националната кауза за машинното гласуване и да участват в дискусията в четвъртък. Трябва всички заедно да окажем още по-сериозен натиск върху управляващите, за да приложат машинното гласуване и да спазят Закона”, каза още Симеон Славчев.