Симеон Славчев, ПП МИР: Оставка на Нено Димов заради заповедта му за Природен парк „Витоша“

За първи път откакто е създаден през 1934 год., площта на Природен парк „Витоша“ се намалява с 10 декара. Това става след решение на министъра на околната среда и водите Нено Димов, което на практика облагоделства собвеници на два имота на територията на парка. Въпреки съдебните дела срещу решението на министъра, които продължават повече от две години, днес темата отново е на дневен ред, тъй като съдът не признава оттеглянето на заповедта.

Съгласно европейските директиви за околна среда намяляването на площта на Природен парк „Витоша“ трябва да бъде подложена задължително на екологична оценка и да се проведат обществени консултации и обсъждания. „Това не е направено и де факто заповедта на министър Нено Димов нарушава Закона за защитените територии, в който ясно е записано, че опазването на природата и защитените територии имат предимство пред всички други дейности”, каза председателя на Политическа партия МИР инж. Симеон Славчев.

Припомняме, че инж. Славчев поиска целогодишен достъп на гражданите до Витоша и връщането на собствеността и контрола на всички въжени съоръжения в Столична община. В качеството си на общински съветник той инициира създаването на Временна комисия за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк “Витоша” на граждани с цел туризъм, отдих и спорт и изработване на предложения и мерки за решаване на тези проблеми към Столичен общински съвет.

„С издадената заповед минисър Нено Димов не само нарушава закона, но и премахва ограниченията, които природният парк налага и създава възможност те да бъдат застроени. С това свое действие той създава прецедент, който ще даде възможността и на други инвеститори да поискат, да вземат и да застоят имоти в Природен парк „Витоша”. Подобно нагло поведение и погазване на закона и всякакви морални норми не си е позволявал нито един министър и нито едно правителство досега”, каза още Симеон Славчев.

„Природен парк „Витоша“ е уникално богатство на София и всеки, който посегне на него трябва да понесе своята политическа и наказателна отговорност. Именно за това Нено Димов трябва незабавно да подаде оставка като министър. Призовавам министър-председателя Бойко Борисов да поиска веднага оставката на министъра на околната среда и водите. Ако не го направи ще трябва да понесе той цялата отговорност за наглото престъпление на своя министър”, беше катогоричен председателя на Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).

Днес е Световен ден за възпоменание за жертвите на ПТП

„Животът не е резервна част“ – това е мотото на Световния ден за възпоменание за жертвите на пътнотранспортни произшествия през 2019-та. Човешкият живот не е резервна част, която може да се замени, ако е счупена. Всяка година по целия свят най-малко 1.3 милиона загиват и не по-малко от 50 милиона биват сериозно ранени в ПТП. Днес, от 10:30 ч. в храм-паметник „Св. Александър Невски“ ще сведем глави в памет на хората, загубили живота си при пътна злополука.

Сигурността и безопастността на пътя зависи от всеки един участник в движението, а съвкупността от дисциплина и толерантност ще осигури по-безопасна среда на пътното движение. Именно затова призовавам – нека всички да бъдем толерантни и отговорни на пътя! Нека всички да положим усилия и с личен пример да спрем войната по пътищата на България! Нека бъдем отговорни пешеходци, водачи и пътници! Нека да пазим здравето и живота на нашите деца, близки и всички участници в движението! Нека с личен пример ежедневно да доказваме, че безопасността на движението по пътищата е наша лична кауза!
Бог да прости всички загинали при пътно-транспортни произшествия!
Поклон пред паметта им!

Инж. Симеон Славчев,
председател на ПП МИР

ПП МИР настояват управляващите незабавно да оттеглят унизителното предложение за болничните

Осигуряваш се, плащаш, боледуваш пак плащаш!

Така накратко може да се обобщи предложението на управляващите първият ден от болничния да остане за сметка на работника.

Държавата поиска от 01 януари 2020 г. осигурителната система да плаща обезщетения за отпуск по болест от четвъртия ден. До сега работодателите плащаха 100% от полагаемото се възнаграждение за първия ден, но не повече от 15 пъти в годината, а осигурителният институт поема сметката от втория ден на заболяването, като покрива 80% от дохода, върху който са правени осигуровки.

Според вносителите на предложението (въпреки, че от управляващата коалиция не признават кой е авторът) целта на предложената промяна е да се въведе контрол върху издаването на все повече и повече болнични.

В тази връзка от най-младата българска партия МИР поискаха управляващата коалиция ГЕРБ-ВМРО-НФСБ незабавно да оттегли това унизително, според тях,  предложение и да спре да мисли първо за фиска и чак след това за хората и бизнеса.

Безспорно фалшиви болнични има, но по данни на самия НОИ те са не повече от 20% от всички проверени болнични, които са обжалвани и отменени в съда. Тоест 80% от болничните са напълно редовни и са наистина на заболели хора.

„Трябва ли заради 20% фалшиви болнични държавата да накаже всички болни българи!?“, питат от ПП МИР в своя позиция по темата и категорично се противопоставят осигурителния институт да прехвърля тежестта върху работодателя и работника.

„Няма основание, след като работникът плаща коректно своите вноски, някой да му прехвърля тежести по упражняването на неговите права, които осигурителната система би трябвало да му гарантира” коментира д-р Ирена Парунева, член на Националния изпълнителен съвет на ПП МИР.

Според нея, ако целта е превенция срещу фалшивите болнични, контролът може да се затегне чрез електронизация на дейността. „За да се преборим с фактора фалшив болничен от ПП МИР предлагаме да се премине към вариант изграждане на електронна система, в която болничните се регистрират от лекарите и се наблюдават в реално време от всички контролни институции – НОИ, НЗОК, а защо не и от НАП, а работодателят се информира автоматично” предложи Парунева като подчерта, че такава контролирана система силно ще демотивира лекаря да лъже държавата и няма да издаде фалшив болничен.

Увеличаването на размера на санкциите, както и подвеждането под отговорност за издаването на документи с невярно съдържание определено ще допринесе за дисциплинирането на всички участници категорични са още от МИР.

18 града в България отбелязват Нощта на театрите днес

18 града в страната ще отбележат Нощта на театрите днес. Над 170 събития, сред които представления, пърформанси, форматни събития, дискусии, изложби, „отворени врати“, театрални пътешествия и срещи зад кулисите в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали, Смолян, Перник и Шумен ще предложи днешния театрален празник.

Кампанията за инициативата е с послание „Ти променяш играта. Играта променя теб“ и е вдъхновена от взимната промяна, която се случва на зрителите и на изкуството.

Нощ на театрите е част от платформата Европейска Нощ на театъра и кани по един всички театрални почитатели да станат част от мащабен културен форум със завладяващи съдържания и арт събития.
Европейска Нощ на театрите е платформа, която обединява всички имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Вижте програма за събитието тук: https://www.facebook.com/pg/TheatresNight/events/?ref=page_internal