В София не се използва геотермалната енергия

Безбезплатна/полубезплатна енергия (топлофикационна и електрическа) промишлеността на даден регион запада и населението се изселва. България и най-вече София се къпят в такава – ГЕОТЕРМАЛНАТА. Последната е международно призната за екологично чиста, тоест възобновяема.
Този вид енергия почива на обстоятелството, че на дълбочина 4 до 6 километра в земната кора, температурата е хиляди градуси. Топлоцентрали, използващи този феномен се изплащат за до 10 години.
Но! Има точки по земната повърхност, където подобна температура се наблюдава и на дълбочина 200 – 300 метра. Съоръженията за геотермална енергия, изградени в такива точки, се изплащат за три до девет месеца.
Под София, в района на Централна баня, през шейсетте години на миналия век, подобна енергия е установена на 800 метра дълбочина…. Общо, за Софийски регион става въпрос за поне 47 подобни точки. Аналогично е и положението в почти всички по-големи български градове…..
До края на 2013 година подобни съоръжения бяха изградени в 26 страни. Понастоящем, Турция произвежда около 3000 Мегавата от нея, Българска фирма участва в изграждането на подобно съоръжение в Косово, а Париж и Холандия са го обявили за основен приоритет в развитието на енергийните си системи и т.н.
В БЪЛГАРИЯ, развитието на подобен род енергетика се БЛОКИРА ИЗКУСТВЕНО, чрез услужливото мълчание на средствата за масово осведомяване и неприемането на ЗАКОНОВА основа за геотермалната енергетика. В страните, където има законова база, последната представлява допълнение или към закона за водите, или към закона за полезните изкопаеми. В нашето законодателство се споменава за хидротермална енергетика, което не е същото.
Направете си изводите сам: Трябва ли и през 21 -ви век да ни се кара ток примерно от еди къде си и газ от десетки хиляди километри, когато София може да се самозадоволява и то от стабилен източник на енергия.
Димитрилиян Тодоров

 

Уважаеми г-н Тодоров,
Благодаря Ви, че се свързахте с мен.
Екологията е един от приоритетите на „Политическа група 5”, на която съм съпредседател. С групата работим в различни направления, включително и използването на екологично чисти източници на енергия в София.
Ще представя Вашето писмо на следващото заседание на „Политическа група 5” и ще обсъдим възможностите за използване на геотермална енергия.

инж.Симеон Славчев

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *