Общинското здравеопазване не трябва да е търговска дейност, а социална политика (СНИМКИ)

На общинското здравеопазване трябва да се гледа не като на търговска дейност, а като на социална политика. Това заяви общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев след обиколка на поредната общинска болница. Днес членовете на комисията по здравеопазване и социална политика към СОС направиха "визитация" на Втора градска болница и подробно се запознаха с проблемите на всяко отделение.

Столична община ще трябва да отпусне пари за ремонт на покрива на Втора градска болница и за освежаване на повечето отделения там. Това реши днес постоянната комисия по здравеопазване и социална политика на СОС. Финансирането на ремонтите ще бъде вкарано на сесия на СОС за одобрение. Ще бъдат осигурени и средства за пълното оборудване на физиотерапевтичен блок, както и за водолечение и терапия.

Безплатни профилактични прегледи в общинските болници в София

"Комисията по здравеопазване и социална политика към СОС наложи нов модел на работа в общинското здравеопазване и редовно посещава общинските здравни заведения. Отпускат се доста средства за обновяване и модернизация на апаратурата, както и за ремонти и строително-монтажни дейности. Въпреки усилията на комисията по здравеопазване, на Общинския съвет и на Столичната община, е необходимо сериозна намеса на държавата в общинското здравеопазване. Общините в това число и СО нямат достатъчно средства, а проблемите в местното здравеопазване са трупани години наред. Няма как да бъдат решени без сериозната на намеса на държавата.  На общинското здравеопазване трябва да се гледа не като на търговска дейност, а като на социална политика. Именно за това е необходимо държавата да субсидира общинските болници, за да може те да са конкуретноспособни на частните от една страна и да изпълняват своята основна функция - превантивна и социална дейност", коментира общинският съветник и член на здравната комисия инж. Симеон Славчев.

В Пета градска заработи супер модерен ядрено-магнитен резонанс

Заедно с членовете на комисията беше и зам.-кметът на СО по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Комисията прави редовни посещения в общинските болници и ДКЦ-та, за се видят реално проблемите на общинските лечебни заведения. Преди време комисията направи обиколка и на Пета градска болница.

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment