Докога, уважаеми управляващи, ще лъжете младежите на София?

Около 25 скейтъри излязоха днес на протест в София пред НДК заради наложеното им ограничение да карат своите скейтбордове в района.
Младежите се оплакаха, че полицаите ги гонят и глобяват за карането на скейтборд.
Припомням, че новата Наредба за обществен ред и сигурност, която предизвика остри реакции в обществото, бе гласувана и приета в Столичния общински съвет с мнозинството на ГЕРБ, на така наречените реформатори, патриоти и БСП. В нормативния документ е записано, че се забраняват каскади с бордове, ролери, велосипеди и др., за да не се руши имуществото на общината, както и заради безопасността на участниците.
Още по време на гласуването "Политическа група 5" в Столичния общински съвет предупреди, че тези текстове в Наредбата не са „изчистени” и ще доведат до напрежение и то напълно основателно. Тогава предложихме, преди да се правят промени в Наредбата, да се осигурят места в София, където младежите да имат възможност да практикуват свободно своето хоби. Разбира се, за пореден път, нашето предложение не беше прието ...
Наглостта на представителите на управляващото в София мнозинството стигна дори до там, че двулично се срещна с представители на протестиращите младежи и също така двулично им обещаха и съответно ги излъгаха, че няма да има проблеми след приемането на наредбата.
Но проблем има, и въпреки твърденията на Столична община, че карането на скейтборд в София не е забранено, само за месец полицията е съставила два акта за „нарушение” и дори днес полицаи глобяваха младежи за каране на скейтборд в района на НДК.
В най-кратки срокове, аз и колегите ми от "Политическа група 5", ще внесем предложение спорните текстове от наредбата да отпаднат незабавно, докато не се намери и уреди пространство в София, където младежите спокойно да практикуват любимото си занимание и да извършват безопасно каскади със своите скейтборди, ролери и велосипеди.

No Comments Yet.

Leave a comment