Инж. Симеон Славчев: Водата е национална сигурност, трябва ли да е в ръцете на концесионери?

Измина почти една година, откакто КЕВР направи проверка в Софийска вода по искане на Столична община, но и до ден днешен комисията не е представила резултатите. Това заяви пред телевизия BIT общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5" инж. Симеон Славчев, който е и зам.-председател на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС.

"През 2016 Столична община поиска от КЕВР да направи проверка в Софийска вода за фактурираните количества вода, услугите, регистрираните аварии, справка на договори с изпълнители и подизпълнители, както и справка на всички направени разходи. До момента такава информация в Столична община не е постъпила. Данните от проверката трябваше да покажат дали повишаването на цената на водата в София с 18% е обосновано. В тази връзка продължавам да твърдя, че повишаването на цената на водата е икономически необосновано, след като липсват данните от проверката в Софийска вода", допълни инж. Славчев.

Проблемът с цената на водата и загубите по трасето е много комплексен и затова трябва да се помисли и за промяна в Закона за енергетиката, където са разписани правомощията на държавния регулатор, защото КЕВР и концесионерът Софийска вода си прехвърлят топката и всички ние като граждани плащаме за това, заяви инж. Славчев.

Водата е не само национално богатство, а и национална сигурност и трябва да се помисли дали трябва да е в ръцете на концесионери", заяви инж. Симеон Славчев.

No Comments Yet.

Leave a comment