Българската свобода стана възможна, защото революционната идея стана национална кауза

Честит Национален празник, приятели!

Санстефанският мирен договор между Руската империя и Османската империя, подписан на 3-ти март 1878 година, слага край на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878). До него нямаше как да стигне без героичния подвиг на българските опълченци и помощта на Руската армия.

3-ти март доказва, че българите успяваме да постигнем целите си само тогава, когато сме единни.

Българската свобода стана възможна, защото революционната идея стана национална кауза на всеки един българин.

Днес България и българския народ имат нужда от нова национална кауза. Изграждането на силна българска нация и държава може да бъде наша национална кауза, но успеха и постигането на тази цел задължително минава през максимално съгласие и единение. Не случайно Апостола на свободата Васил Левски казва „Всичко се състои в нашите задружни сили, срещу тях не може да противостои и най-силната стихия.”

Наш дълг е да изпълним завета на нашите предци и да бъдем единни като нация не само по време на националните празници, а през всичките дни от годината. Днес повече от всякога имаме нужда да възродим духа, идеала, морала и ценностите на нашите предци, без които Освобождението на България нямаше да бъде възможно.

Нека ежедневно да си припомняме и да си казваме на глас думите на Иван Вазов:
България цяла сега нази гледа,
тоя връх висок е: тя ще ни съзре,
ако би бегали: да мрем по-добре!

3-ти март е ден за национална гордост, защото свободата не ни беше подарена, тя беше извоювана във вековна битка с османския поробител.

Дълбок поклон пред делото и паметта на българските опълченци, както и на всички руски, румънски, фински, украински и белоруски воини, дали живота си за Свободата и Независимостта на Отечеството!

Да живее България!

инж. Симеон Славчев

No Comments Yet.

Leave a comment