4 столични квартала излизат на протест, искат измервателни уреди за въздуха

Да сложат официални измервателни станции или поне една в "Красна поляна" или долната част на "Овча купел". Да се измерват фините прахови частици, защото сме сигурни, че има и други токсични вещества. Това е основното искане на жителите на софийските квартали „Овча купел“, „Красна поляна“, „Западен парк“ и „Оборище“. Те излизат на протест срещу мръсния въздух на 19 декември т. г. (вторник) от 19 часа.

В тези четири квартала са измерени рекордни нива на фините прахови частици. Гражданите са категорични, че ако Столична община не удовлетвори искането им и не вземе мерки, те ще блокират възлови булеварди за движение.

За разлика от другите протести този път ще бъде на три места по едно и също време: кръстовището на бул. "Никола Мушанов" с ул. "Добротич", кръстовището на бул. "Президент Линкълн" с ул. "Монтевидео" и на бул. "Александър Стамболийски" с бул. "Вардар", съобщават организаторите.

"Искаме денонощен контрол срещу изгаряне на отпадъци и опасни за здравето материали. Контролът трябва да се осъществи от столичен инспекторат, МОСВ, МВР, МЗ. Искаме спешно решаване на проблема, защото това ежечасно разболява нас и нашите деца!", казват от инициативните комитети в "Овча Купел"", "Красна Поляна" и ИК на "Западен парк".

Статистиката сочи, че най-мръсния въздух в София е в района на Дружба 1 и 2.

"Предлаганите в момента мерки от СО са представени пред медиите, без да са обсъдени в СОС. Отдавна говорим за мерките и за качеството на въздуха в София, а виждаме, че нищо не се случва и хората излизат на протест. Да не забравяме, че по предложение на ГЕРБ и с подкрепата на БСП през юли т. г. в СОС бе прието да се изгради завод за изгаряне на боклук. От кога говорим за ползването на електромобили и за данъчни облекчения, и безплатно паркиране", коментира общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев.

No Comments Yet.

Leave a comment