4 нощни автобусни линии ще обслужват София

Нощен транспорт в София тръгва от 7 април. Четири автобусни линии, с пресечна точка в центъра (на площад „Княз Александър I"), ще прекосяват столицата, за да достигнат до големите крайни квартали. На пресечната точка автобусите ще изчакват 5 минути, обясняват от Центъра за градска мобилност. Редовните карти са невалидни. В автобусите ще има кондуктори, които ще продават билети с цена 2 лв.

"С общи усилия, политическа воля, консенсус и включително и на администрацията на СО стана възможно в София да се пусне нощен градски транспорт. Това бе един от приоритетите на "Политическа група 5" още от самото началото на мандата. За пускането заслужена роля има и активността на гражданите, за да бъде София истинска европейска столица. С въвеждането на нощния транспорт, столицата ни се превръща в град на младите и активни хора", коментира общинският съветник и член на транспортна комисия в СОС инж. Симеон Славчев.

Нощните автобуси да се движат до края на годината. След това ще се направят анализи, за да може линиите да станат постоянни. Автобусите ще се движат 00.00 часа през нощта до 04.00 ч. сутринта. Линиите са номерирани като N1, N2, N3 и N4, и ще се движат съответно по маршрути: ж.к."Люлин 1,2"- ж.к."Младост 4" с 50 спирки, кв. „Обеля" – ж.к. „Студентски град" с 38 спирки, ж.к. „Овча Купел 2" – ж.к. „Левски" (Автостанция Изток) – 33 спирки и ж.к. „Дружба 2" – ж.к. „Гоце Делчев"- 49 спирки в едната посока и 55 в другата.

Рейсовете ще се движат през интервал от 40 минути и ще спират на обозначените спирки, когато има чакащи пътници, или желаещи за слизане. Нощните линии ще се обслужват от 14 климатизирани автобуса.

За да се гарантира сигурността на пътниците и шофьора в автобусите ще има видеонаблюдение, а водачът ще бъде отделен от салона за пътници, ще има и паник-бутон за връзка с полицията.

No Comments Yet.

Leave a comment