С „Фолклорен летопис на София“ започват „Дни на нематериалното културно наследство“ в столицата

Правната регулация на Нематериалното културно наследство (НКН) ще се обсъжда на кръгли маси в рамките на „Дни на нематериалното културно наследство”, които се провеждат в Столичната библиотека от 11 до 14 април 2018 г. Ще се дискутира и проявлението на традиционните и новите форми на НКН в градска среда.

Инициативите са в рамките на проекта на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Столична библиотека с финансовата подкрепа на СО по Програма „Европа“ 2018 г. , съобщават от Столична община.

Основна цел на Дните тази година, обявена от ЕС за Година на културното наследство, е представянето на културната памет на народа ни в градска среда и презентиране на Представителния списък на ЮНЕСКО на световното нематериалното културно наследство. В него България има 5 включени елемента - Бистришките баби и танци и ритуали от региона на Шоплука; нестинарството; килимарството от Чипровци, Народният празник „Сурва“.

Дните се откриха днес, 11 април, в 12:00 ч. с документална изложба от фондовете на библиотеката „Фолклорен летопис на София“ и с изпълнения на популярната вокална формация „Светоглас”. Изложбата представя редки книги, периодичен печат, ценни грамофонни плочи и албуми, посветени на фолклорните традиции в София и Софийския регион.

За първи път ще бъдат представени статии от изтъкнати наши етнографи като Христо Вакарелски и Михаил Арнаудов, публикувани в периодични издания от Възраждането до 30-те години на миналия век. В изложбата са показани и фолклорни творения, представени в детския периодичен печат до 1944 г.

Изложбата включва уникални книги от фондовете на библиотеката като „Сборник с народни умотворения, наука и книжнина” 1896 г., „Селски бит и изкуство в Софийско” от Ст. Л. Костов (1935 г.), както и непредставената досега „Народни юридически обичаи” от Стефан Бобчев (1883 г.) от личната библиотека на Константин Стоилов. Фолклорната кукла, мартеницата и обредните хлябове ще представят народните обреди и обичаи от Шопско.

Двуезичната изложба „Пътешествие из живите традиции” представя в 100 фотоса нематериалното културно наследство като обичаи, предмети и артефакти, пренесени през хилядолетия и цивилизации културни практики на 16-те държави от региона на Югоизточна Европа – от Балканите, Украйна и Молдова до Кипър, Турция, Грузия и Армения.

Сред акцентите на програмата на Дните на НКН са включени и демонстрации на народни обреди, предмети, занаяти – „Забравени кулинарни традиции, живи вкусове” с дегустации, „Изработване на фолклорни кукли”, „Фолклорна Азбука” и др.

На 14 април ще има фолклорен празник на площад „Славейков” с участието на неповторимите „Бистришки баби и внучки” и детски танцови състави от Софийския регион.

 

No Comments Yet.

Leave a comment