Симеон Славчев: Нека сме мъдри, за да взимаме решения в интерес на гражданите на София

Празничен камбанен звън събра столичани, кметове, общински съветници, посланици и гости на София пред църквата "Света София". За празника на столицата - 17 септември, бяха издигнати на тържествена церемония, с военни почести знамената на София и България. Пред едноименната църква бе отслужен тържествен водосвет с благословията и молитвеното присъствие на Негово светейшество българския патриарх Неофит от eпископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.

"Честит празник на вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Ден, в който градът ни, заедно с храма, дал името му, чества своя празник. "Св. София" - пази спомена от основите на църкви още от 4-ти век и спомена за събития, променили европейската история. Да, София е древен град, но е град с млад дух", каза в речта си кметът на столицата г-жа Йорданка Фандъкова.

На тържествената церемония присъстваха председателят на Народното събрание Димитър Главчев, президентът Румен Радев и народни представители.

По-рано сутринта, в 10 часа кметът Йорданка Фандъкова и председателят на СОС Елен Герджиков поздравиха общинските съветници по време на официалната сесия. "Пожелавам на всички да са живи и здрави. София означава мъдрост и нека да бъдем всички мъдри, за да взимаме решения в интерес на гражданите София", каза съпредседателят на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев. Той бе категоричен, че групата се присъединява към единния отбор на СОС в името на успеха и благополучието на софиянци.

На тържествената сесия с почитен знак на София на бяха наградени: Гийом Робер - съветник по сътрудничеството и културната дейност на посолството на Франция в България и директор на Френския културен институт, Владимир Кисьов - бивш председател на СОС, проф. Васил Николов - зам.-председател на БАН, Томас ван Орсхот - посланик на Кралство Нидерландия в България, Темиртай Избастин - посланик на Република Казахстан в България, Женски хор "Христина Морфова, балет "Арабеск" и рок група "Щурците" за тяхната 50-годишнина.


"Аз лично се чувствам софиянец и съм щастлив, че живея в един от най-красивите градове на Балканите", каза в благодарственото си словото, на български език посланикът на Казахстан г-н Темиртай Избастин.

No Comments Yet.

Leave a comment