С над 125 млн. лв. ще се финансира развитието на интегрирания градски транспорт в столицата

С над 125 млн. лв. ще се финансира развитието на интегрирания градски транспорт в София. Проектът включва рехабилитация на трамвайни линии, доставка на нови мотриси и надграждане на интелигентната система за управление на трафика и тази за информация на пътниците в реално време, пише "Строител". Правителството прие решение, с което възлага на ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж 2014 - 2020" и зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова да подпише договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Столичната община (СО ).

Той е на стойност 125 485 941,89 лв., като европейските средства са 107 333 495 лв., а останалата част от сумата е съфинансиране от СО .Предстои да започнат дейностите по ре-хабилитация на няколко трамвайни отсечки, включително линията по бул. „Цар Борис III", и купуването на 13 нископодови съчленени трамвайни мотриси.

Проектът цели насърчаване ползването на електротранспорта, като по този начин ще допринесе за решаване на проблемите в столицата, свързани с увеличаващия се трафик през деня, нарастващите задръствания, ниската скорост на придвижване, пътнотранспортни произшествия, високи концентрации на въглероден диоксид и други вредни емисии, шум и т.н.

Междувременно бе обявен търг за ремонт на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III". Прогнозната стойност на дейностите е над 40 млн. лв. без ДДС. Столичната община обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III" от ухо „Княжево" до това при Съдебната палата.

От обхвата на дейностите се изключват районът на пл. „Руски паметник" и кръстовището на бул. „Цар Борис III" и бул. „Гоце Делчев". Обектът е част от проекта „Интегриран столичен градски транспорт - фаза II" по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 - 2020". Прогнозната стойност е 40 434 940,92 лв. без ДДС. Дейностите трябва да се извършат за 20 месеца. Офертите се подават до 13 март

 

No Comments Yet.

Leave a comment