С молебен и литийно шествие бе почетена паметта на загиналите за освобождението на София (СНИМКИ)

140 години от освобождението на София от турско робство се навършват днес. Честването започна с благодарствен молебен отслужен в църквата "Света Неделя". На него присъстваха кметът на София, общински съветници, сред които бе й съпредседателят на ПГ 5 инж. Симеон Славчев, депутати и много столичани. Възрастни софиянци бяха облечени като опълченци и гордо развяваха българския флаг.

От "Света Неделя" тръгна литийно шествие, предвождано от духовници, до паметниците на генерал Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец, за да бъдат почетени героите, борили се за освобождението на София. Общинският съветник Симеон Славчев поднесе цветя пред паметниците на ген. Гурко и на Българския опълченец.

Преди 140 години на 4 януари 1878 година голяма част от турските войски напускат София. Конакът е превзет, а турското знаме - свалено. До края на деня в София влизат и останалите руски войски предвождани от Генерал Гурко, които превземат София, като разгромяват армията на Осман Нури паша.

Генерал Гурко и руски войски са посрещнати тържествено от населението на София, а пред разрушения храм „Св. София" е отслужен благодарствен молебен. На едно дърво в близост до храма е закачена камбана, която бие в продължение на дни, за да оповестява Освобождението на София.

No Comments Yet.

Leave a comment