Столичната община превръща къщата на Райна Княгиня в музей

В музей се превръща къщата на Райна Княгиня, която се намира на ул. "Софроний Врачански" в столичния район "Сердика". Там жената, която е ушила знамето за Априлското въстане е живяла последните си осем години. Сградата ще се реставрира и ще се превърне в музей. Това ще направи Столична община по решение на СОС.

Къщата получи статут на културно наследство. Районният кмет обаче трябва да започне процедурата за ремонта на сградата. Превръщането й в музей не е без съгласието на наследниците и със знанието на община Панагюрище за съвместна дейност за експозицията.

Столична община има амбицията да промени Закона за културното наследство и в него да има механизми, с които да се въздейства на собственици и наследници, защото в момента има ограничения.

От „Московска“ 33 имат идеи за консервация и реставрация на още исторически обекти, но не могат да се намесят. Има случаи на обекти - културно наследство, но след като се промени статутът от Столична община са безсилни. Такъв е случаят със знакови сгради, включително и "Двойната къща".

No Comments Yet.

Leave a comment