Столичната библиотека с безплатни читателски карти по случай 89-та си годишнина

Столичната библиотека отваря вратите си за всички софиянци и гости на столицата
днес по случай 89-та си годишнина. Секторите и филиалите на Столична библиотека ще посрещнат софиянци със свои програми. Всички желаещи ще получат безплатни едногодишни читателски карти.

За всички, които искат да се присъединят към празничната програма библиотеката на София могат да посетят изложба „Колекции от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев“.

Експозицията представя ценни издания от дарителски колекции на Столична библиотека. Включени са 47 редки книги от сбирките на Константин Стоилов, Кирил Христов, Васил Пундев и Петко Тихолов – първи издания, библиофилски оформени книги, издания-библиографска рядкост, книги с автографи и посвещения.

На изложбата може да се види първото издание на „Жестокия пръстен“ на Гео Милев от 1920 г.; Юбилеен сборник на Ив. Вазов – 1870-1920 с подпис на поета и „Под сенките на облаците“ от П. Яворов с посвещение на Кирил Христов от 1910 г.

Аткрактивна е и изложбата „Картини от грамофона“. Великите композитори срещат великите художници в изложба от грамофонни плочи. Колекцията от винилови музикални носители в сектор „Изкуство“ наброява над 9 хиляди и е събирана в продължение на повече от 50 години. Ще звучи музика от грамофон. Откриване в 11:00 ч.

Децата пък могат да се срещнат с авторката Зорница Иванова и героите на книгата „Мая и концертът на талантите“. С художника Христо Кърджилов ще рисуват красиви български носии в 10:30 ч.

Поетична вечер на Георги Константинов. Поетът ще чете свои стихове, писани през годините. Творчеството му ще бъде представено от Румен Шомов, а Евгени Бенов ще изпълни песни по негови творби от 18:00 ч.

No Comments Yet.

Leave a comment