СО дава 200 000 лв. за ремонт на църкви, храмът “Свети Стефан” чака ред да бъде завършен

Столична община предвижда да даде над 200 000 лв. за пет църкви, които имат нужда от ремонт тази година. Парите ще отидат за храмовете в Княжево, Гробищен парк Бакърена фабрика и новостроящата се арменска църква. С част от тези пари ще се направи и отоплителна инсталация в Синагогата, както и общежития към Кремиковския манастир, в който се провеждат летни лагери.

"Подкрепям това, че се отделят средства за храмове и църкви. Но искам да припомня, че в Южния парк има църква "Свети Стефан", за която не достигат средства, за да бъде завършена. Ще настоявам в бюджета на СО зо 2019 г. да бъдат заложени двойно повече средства за храмове", коментира общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев.

През зимата той направи предложение към колегите си от СОС да подпомогнат този процеса по събиране на средства за „Свети Стефан” с надеждата, че до края на 2018 г. храмът може да бъде завършен.

В момента в София има над 100 храма и параклиса, но все още има квартали, където няма нито една църква. Преди повече от половин година започна строежът на църква в кв. Изток, близо до КАТ. Без храм е и столичният квартал "Борово". Засега има намерен терен, но трябва одобрението на местната власт.

Всяка година и Столична община, и правителството отпускат средства, но както знаем, те са недостатъчни и се налагат действия по събиране на средства. С общи усилия на гражданите, на Столична община, на СОС и на всички останали институции, ще успеем до 2019 г. да изградим православни храмове във всички квартали на София, надява се инж. Славчев. Той имаше идея да се организират благотворителни спортни събития с цел набиране на средства за храмове в София.

No Comments Yet.

Leave a comment