СОС прие с мнозинство в центъра на София да има улица “Астана”

Посланикът на Казахстан в София: Искаме да установим и укрепим добри отношения между нашите две столици

Столичният общински съвет реши днес да кръсти една от централните улици в София – Астана. Предложението бе прието с 36 гласа “за“. Улица "Астана" се намира в центъра на София, на гърба на хотел "Хилтън" до Националния музей "Земята и хората".

Предложението улицата да носи името на столицата на Казахстан е на общинския съветник инж. Симеон Славчев и кмета на район Триадица инж. Николай Терзиев, по случай 25 години от установяването на дипломатически взаимоотношения между Република България и Република Казахстан. Годишнината бе официално чествана на 5 юни 2017 г.

"Този символичен акт ще укрепи още повече приятелските отношения между България и Казахстан и ще допринесе за икономическото, културното и научното сътрудничество между двете страни и столици", каза съпредседателят на "Политическа група 5" в СОС и вносител на предложението инж. Симеон Славчев.

"Това е една добра възможност за сближаване на нашите държави и хора. През изминалите 25 години, откакто са установени дипломатически отношения между България и Казахстан, бе направено много за нашите двустранни отношения. Наша идея е да установим и укрепим добри отношения между нашите две столици. През тази година планираме да организираме посещение на кмета на София в Астана. Предадохме покана от кмета на Астана за тържествата по случай 20-годишнината на младата ни столица. Би било символично, защото София е един от древните и красиви градове в Европа, а Астана е млада и динамично развиваща се нова столица, която е разположена в евразийската част на континента", коментира посланикът на Казахстан у нас Н. Пр. г-н Темиртай Избастин.

Астана е столицата на Република Казахстан и е един от най-бързо развиващите се градове не само в Азия, но и в целия свят. Градът е разположен на река Иртиш и има население от 1 029 556 души. „Астана“ от превод на казахски означава „столица“.

Двете столици не само ще обменят опит в сферата на градоустройството, архитектурата, екологията, транспорта и туризма, но те ще имат и едно дългосрочно съвместно сътрудничество, коментира още инж. Симеон Славчев.

Улица "Астана" се намира в началото на Южния парк, в непосредствена близост до моста на влюбените на НДК и това дава възможност пространството около улицата да се превърне в един естествен културен център и средище на млади хора, които ще могат наред с българската култура да опознаят и казахстанската, допълни инж. Славчев.

No Comments Yet.

Leave a comment