СОС одобри доклада за заем от ЕИБ за метрото

Столична община ще вземе заем  от Европейската инвестиционна банка за изграждането на третия лъч на метрото. Кредитът бе одобрен от СОС, след като бе приет доклада за подписването на договор с ЕИБ.

Парите са за третата линия на метрото, първи етап,  в участъка от бул. „Владимир Вазов" - бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" - Орлов мост - НДК - жк „Красно село".  С тези средства Столична община ще съфинансира проектът. Общата му стойност за първия етап, след провеждане на обществените поръчки и сключването на контрактите с изпълнителите възлиза на 778,69 млн. лв. без ДДС.

От тях 629,39 млн. лв. се осигуряват от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020". А 149,30 млн. лв. е съфинансирането от страна на Столичната община . Администрацията на СО вече е получила проект на финансов договор от ЕИБ. Общият размер на кредита, който ще подпише кметът на София Йорданка Фандъкова след решението на СОС , е 56 млн. евро.

Ще се изплаща на не повече от 5 транша. Срокът е 25 години с гратисен период от 7 години. Етап 1 от третата линия на столичната подземна железница е с дължина 8 км и 8 станции. Ще бъде изградено и едно метродепо и ще се доставят 20 влака от ново поколение.

Строителството на станциите в централната градска част стара в началото 2016 г. и трябва да  приключи в средата на 2019 г. След въвеждане в експлоатация на участъка дължината на линиите ще е 48 км срещу 40 км до този момент.

No Comments Yet.

Leave a comment