Симеон Славчев: София ще е зелена столица, когато целият градски транспорт се електрифицира

Първите 20 електробуса с нулеви емисии за околната среда вече са част от транспорта на град София. Tе са пуснати по редовните линии на градския транспорт № 309 и № 9.

Електробусите са с вградени батерии с капацитет 324 kWh и 320 км пробег с едно зареждане. Те са достъпни за хора със затруднения в придвижването, климатизирани са и разполагат с USB гнезда за зареждане на мобилни устройства, предстои да бъде осигурен и wi-fi.

60% от автобусите на градския транспорт са били заменени до момента. Догодина новите превозни средства ще стигнат 90%. Предстои и сключване на договор за доставка на 15 нови електробуса за „Столичен електротранспорт“. Предстои 142 нови автобуса на природен газ с най-високия екостандарт ЕВРО 6 да тръгнат по столичните улици.

"София ще стане истинска зелена столица, когато целият градски транспорт бъде изцяло електрифициран." Така коментира ситуацията с градския транспорт в София общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5" Симеон Славчев.  Според него пълната електрификация на градския транспорт трябва да се заложи в Плана за устойчива градска мобилност, който се изработва по негова инициатива и предложение на ПГ5. Крайната цел на Плана е София да има интегриран, ефективен, удобен, бърз и екологичен градски транспорт. "Планът за устойчива градска мобилност се разработва и предстои да се приеме от Столичния общински съвет. В него трябва ясно и коректно да се разпишат стъпките и времевата рамка за приоритизирането и електрифицирането на градския транспорт на града ни", коментира общинският съветник.

No Comments Yet.

Leave a comment